
Cultivarea porumbului modificat genetic este o decizie politică, susține infOMG, deoarece Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a recunoscut că a avut mai multe relații contractuale cu compania Monsanto, producătoare de porumb modificat genetic MON 810. În aceeași situație este și Elena Badea, actual membru al CSB, fost președinte al acestei comisii în perioada 2002-2008, a avut relații contractuale cu această companie.
Comisia de Securitate Biologică funcționează în cadrul Ministerului de Mediu, este sub directa coordonare a ANPM și are rolul de a emite avize consultative, științifice cu privire la autorizările pentru testarea organismelor și microorganismelor modificate genetic. Anul trecut, comisia a permis cultivarea a peste 800 de hectare cu o varietate de porumb numit MON 810, care aparține unei companii americane Monsanto. Comercializarea acestui porumb modificat genetic a fost făcută cu scopul de a face față schimbărilor climatice și dăunătorilor, și anume unei specii de fluturi neîntâlnite în România. O experiență din 2009 demonstrează ineficacitatea acestei plante și anume la Iași, 100 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic au fost calamitate de secetă, în timp ce soiurile naturale au rezistat.
În România, la ora actuală, singura plantă modificată genetic și autorizată pentru cultivare comercială este porumbul MON 810. La nivelul Uniunii Europene mai există o plantă modificată genetic – cartoful AMFLORA, care aparține companiei germane BASF. Acesta este folosit în scopuri industriale, deoarece produce amilopectine care sunt folosite în procesarea cimentului, textilelor și hârtiei.