PNL, PSD şi PC s-au retras de la consultările pe tema revizuirii Constituţiei


Reprezentanţii PNL, cei ai PSD şi cei ai conservatorilor au părăsit sala în care avea loc întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. Liderii Opoziţiei au reclamat faptul că la consultările pe tema revizuirii Constituţiei participă şi independenţii Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu deşi la consultări ar fi fost invitaţi doar reprezentanţii partidelor parlamentare şi minorităţile.Primii care au ieşit de la consultări au fost liberalii. Crin Antonescu, Radu Stroe şi Victor Paul Dobre au ieşit de la consultările de la Cotroceni, chiar înainte de începerea discuţiilor. Liberalii au asistat doar la discursul introductiv al preşedintelui Traian Băsescu.
„Noi înţelegem sa participăm la consultpăi cu preşedintele alături de partidele parlamentare plus minorităţile. Partide care sunt legitimate de votul dat în cunoştinţă de cauză de alegători. Prezenţa la aceste consultări, la acelaşi nivel de legitimitate cu partidele parlamentare al grupului de aşa numiţi independenţi este inacceptabilă din punctul nostru de vedere şi i-am spus domnului Băsescu că dacă domnia sa, prin această invitaţie laolaltă, cauţionează ceea ce se întâmplă în Parlament cu grupul independenţilor, adică falsificarea voinţei electoratului, noi nu putem la rândul nostru să cauţionăm o atare stare de lucruri. L-am asigurat pe preşedinte că îi stăm la dispoziţie oricând fie într-o întrevedere separată, fie la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minorităţilor. (…) Nu e vorba de un moft, nu e vorba de un pretext”, a declarat Antonescu.
La scurt timp, liberalii au fost urmaţi de delegaţia PSD. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a reclamat faptul că la consultări au fost chemate doar partidele politice parlamentare, iar independenţii nu aveau ce căuta.
„Am venit la discuţiile cu preşedintele ţării cu toată deschiderea şi cu toată bunăvoinţa, inclusiv am pregătit un material pe care l-am prezentat preşedintelui vizavi de probelma reformării statului, de revizuire a Constituţiei, de priorităţile legislative ale partidului nostru şi ale grupului nostru parlamentar. Din punctul nostru de vedere a fost întreaga bună-credinţă şi deschidere pe care un partid chiar aflat în Opoziţie trebuie s-o prezinte faţă de preşedintele ţării. La finalul Biroului Permanent am făcut avertisment public prin care spuneam că preşedintele României a chemat la consultări partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlametnul României. … Am precizat la ora 13 că va fi vorba despre o discuţie serioasă. Nu se punea problema ca preşedintele să-şi cheme susţinătorii, un partid neînfiinţat încă, dar creat pentru a sprijini preşedintele şi guvernul actual, o formaţiune care nu are nici votul românilor şi nici recunoaştere juridică”, a precizat Victor Ponta.
„În condiţiile în care preşţedintele nu şi-a respectat invitaţia, nu am dorit să participăm mai departe la consultări, i-am prezentat preşedintelui în scris punctul nostru de vedere vizavi de problemele ridicate”, a completat preşedintele PSD.
De la consultări a ieşit şi delegaţia Partidului Conservator. „Vizavi de situaţia creată, ma bucur că Opoziţia are un punct de vedere comun. Opoziţia începe să funcţioneze. Am lăsat preşedintelui un punct de vedere pe care PC l-a aprobat în biroul politic. Am propus un calendar de aprobare şi revizuire a Constituţiei. Am propus câteva comisii formate din vicepreşedinţi ai tuturor partidelor parlamentare care sa supravegheze procedura de revizuire a Constituţiei”, a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin.

Related posts

Leave a Comment