Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, a făcut o plângere penală prin intermediul căreia solicită tragerea la răspundere a celor vinovați de depozitele ilegale de deșeuri din zona Pata Rât. Potrivit unei hotărâri de Guvern, rampa de la Pata Rât nu mai putea fi utilizată pentru depozitarea deșeurilor din data de 16 iulie 2010.
Până la acea dată, potrivit unei estimări realizate de asocierea care trebuie să asigure ecologizarea rampei de la Pata Rât, formată din companiile Nordconforest, Finara Consult și Interdevelopment, au mai fost depozitați ilegal 541.000 de metri cubi. Neutralizarea acestora va costa județul Cluj suma de 7,9 milioane de lei. Iar după data 16 iunie 2010, au mai fost depozitați ilegal alți 367.000 de metri cubi de deșeuri. Potrivit unei estimări neoficiale, neutralizarea acestora va mai costa aproximativ 4,3 milioane de lei.
O problemă suplimentară ar putea fi, potrivit lui Mihai Seplecan, faptul că, din cauza cantităților suplimentare de deșeuri, termenul de 120 de zile pentru ecologizarea rampei de deșeuri ar putea fi depășit. Și asta cu consecința riscului intrării României în procedura de infringement. Potrivit președintelui Consiliului Județean, acest lucru ar însemna că membrii Comisiei Europene ar decide o penalizare inițială de 1,4 milioane de euro împotriva României, plus o penalizare de 140.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, până când autoritățile române se vor conforma obligațiilor de mediu asumate față de oficialii europeni.