Pensiile deputaţilor şi senatorilor, pensiile de serviciu ale judecătorilor si procurorilor, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor, personalului diplomatic şi consular, funcţionarilor publici parlamentari, personalului navigant din aviaţia civilă şi personalului Curţii de Conturi vor fi recalculate şi diminuate cu până la 90%.Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii, postat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede recalcularea, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare, a tuturor pensiilor de serviciu, cu excepţia celor ale militarilor, poliţiştilor, angajaţilor serviciilor secrete, personalului din penitenciare, avocaţilor şi clericilor.
Recalcularea se va face conform prevederilor actuale valabile în cazul pensiilor obişnuite din sistemul public, ceea ce înseamnă că se va face punctajul mediu anual, prin raportarea salariului mediu brut obţinut în fiecare an din carieră, la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv, urmată de adunarea rezultatelor şi împărţirea lor la numărul de ani lucrat. Punctajul mediu anual va fi înmulţit cu valoarea punctului de pensie în plată şi rezultatul va fi noua pensie.
Estimările arată că, în urma recalculării, pensionarii foşti deputaţi şi senatori, funcţionari publici parlamentari, judecători şi procurori, membri ai personalului auxiliar de specialitate al instanţelor, personalului diplomatic şi consular, personalului navigant din aviaţia civilă şi personalului Curţii de Conturi se vor trezi cu pensiile diminuate cu procente care merg de la 40 la 90%.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat pentru Gândul că, „prin aplicarea acestei măsuri, în primul an se va realiza o economie la bugetul asigurărilor sociale de 0,5% din PIB. Această măsură este strict necesară ca să evităm intrarea sistemului public de pensii în colaps şi ca să prezervăm o rată de 40% de înlocuire a salariilor prin pensie”.
0,5% din PIB reprezintă aproximativ 600 de milioane de euro. La această sumă se adaugă circa 400 de milioane de euro, economisiţi de bugetul de stat care plăteşte o parte din pensiile de serviciu. În total, economia va fi de un miliard de euro pe an.