O absolventă a Facultăţii de Arhitectură din Cluj spune că a găsit soluţia pentru câinii fără stăpâni din oraş. Tânăra a realizat un proiect ambiţios, care prevede construirea unui adăpost de cinci stele, cu hotel şi cu spital.
Absolventă a Facultăţii de Arhitectură din Cluj, Ioana Aleseei a gândit un proiect în sprijinul câinilor fătă adăpost, care a fost şi lucrarea sa de dizertaţie. Tânăra a conceput acest proiect chiar înainte ca dezbaterea privind eutanasierea câinilor fără stăpân să stârnească o mulţime de reacţii în România. Aceasta a gândit un adăpost pentru câini, care ar urma să ia locul celui actual, în zona străzii Bobâlna. Este vorba despre un adăpost modern, cu hotel şi cu spital, care ar putea adăposti mii de maidanezi. „Investiţia în adăposturi foarte mari care să suporte o populaţie de mii de câini nu reprezintă o rezolvare a problemei deoarece eliberarea teritoriilor duce la apariția altor câini care vor ocupa teritoriile rămase libere şi care, ulterior, nu mai au loc în adăpost şi rămân tot pe stradă. Amplasarea acestora în localităţile limitrofe nu facilitează accesul, iar rata de adopţii este foarte mică. Adăpostul pentru animale poate fi soluția de care au nevoie oraşele din România în managementul populaţiei canine, atâta timp cât există un cadru legislativ consecvent. Pentru soluționarea problemei este necesar și un program de sterilizări în masă a tuturor câinilor, cu sau fără stăpân, cu excepția celor cu valoare chinologică, dublat de campanii masive de informare și educare a populației. Câinii sterilizaţi îşi vor putea menține teritoriul, iar dispariția acestora se va face treptat, prin extincție naturală, iar locul lor nu va fi preluat de către alții”, a explicat Ioana Aleseei.
Proiectul propus este menit să schimbe şi conceptul general al populaţiei referitor la ceea ce înseamnă un centru de îngrijire a câinilor fără stăpân. Pe lângă adăpostul modern, în proiect se regăseşte şi un spital
Proiectul tinerei nu se limitează la un adăpost, ci include şi un spital, în care ar urma să fie tratate şi alte animale. „Spitalul are două accese principale, una pentru public și una pentru cei care aduc animalele găsite fără stăpân. Spre deosebire de Spitalul de la USAMV, acesta aduce în plus și centrul de diagnosticare și tratare al cancerului la animale, secția de reumatologie și acupunctură, secția de urologie şi dializă şi secția de citologie. În imediata apropiere a spitalui se află două clădiri ce reprezintă adăpostul pentru animale. Aici ar fi adăpostiţi câinii sau pisicile, în spaţii de găzduire temporară la comun sau individuală, cu scopul reabilitării comportamentale a acestora pentru a putea fi puși ulterior spre adopţie”, a mai spus Ioana Aleseei.
Absolventa Facultăţii de Arhitectură susţine că acest centru ar putea să funcţioneze fără un sprijin consistent din partea autorităţilor locale. Ea a explicat şi de unde ar putea veni sumele necesare. „Pentru a susţine financiar centrul, am introdus și o pensiune pentru animale. Pe lângă cazarea animalelor de companie există şi alte facilităţi pentru a ajuta stăpânii să organizeze timpul liber al animalelor. Astfel, există programul de grădiniță pentru câini cu vârsta maximă de doi ani, unde îşi pot petrece timpul şi unde pot fi dresați să nu distrugă lucruri când stăpânii sunt la service”, a încheiat Ioana Aleseei.