În patru luni am cheltuit cu 12,1 mld de lei mai mult decât am produs

Execuţia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere în PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor provizorii anunţate vineri de MFP.Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.
La principalele venituri se menţin diminuări importante ale încasărilor faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, astfel: taxa pe valoare adaugata cu – 9,2%, impozitul pe venit – 7,3%, impozitul pe profit – 4,6%, contribuţiile de asigurări sociale -3,6%.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), se observă o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent.
În ceea ce priveşte încasările din accize, acestea au scăzut cu 71,9 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, deşi nivelul de taxare al acestora a crescut de la 1 ianuarie a.c., în timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în valoare de 64,7 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale, ca procent din PIB. Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt mai mari cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorită creşterii înregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate că la bugetul de stat s-a înregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%.
Potrivit datelor MFP, cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 14,5% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare creştere (+111,3%) înregistrându-se la asigurările pentru şomaj şi la bugetele administraţiilor locale (+40,8%).
Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 22,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, în valoare de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent reprezentând 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Related posts

Leave a Comment