De ani de zile apicultorii din regiunea Clujului constată cu surprindere că producţia de miere de albine cu tot timpul favorabil, şi cu toate îngrijirile stupilor şi albinelor, scade inexplicabil.
„Mai mult, în timp ce producţia stupilor ţărăneşti, primitivi în anii cu climă favorabilă şi floră bogată, creşte peste normal producţia stupilor sistematici scade sub normal.
După multe cercetări de laborator, întreprinse de apicultori s-a constatat că vina este a fagurilor artificiali de ceară.
În adevăr s-a constatat că albinele observă imediat dacă fagurile artificial e făcut exclusiv din ceară pură sau mai conţine şi altceva, spre exemplu parafină, său, etc.
În acest din urmă caz, adică când ceara din care este făcut fagurile artificial este falsificată albina îşi pierde din entuziasm, ca să zicem aşa, şi de multe ori refuză să depună mierea pe un asemenea fagure.
Rezultatul este că producţia de miere a unui stup sistematic cu faguri artificiali făcuţi din ceară falsificată este mult mai mică.
Cine furnizează apicultorilor fagurii artificiali
În toată regiunea Clujului există un singur fabricant de faguri artificiali, absolut necesari apicultorilor cu stupi sistematici.
Acesta este un oarecare băcan minoritar pe nume Toth, care are monopolul fabricărei de faguri artificiali în această regiune.
Apicultorii, după ce au scos mierea de albine, aduc fagurii la domnul Toth, care cu o maşină specială prelucrează ceara lor şi o transformă apoi în faguri artificiali.
Notăm că d. Toth cumpără fagurii de la apicultori cu 90-130 kg şi după transformarea lor în faguri artificiali îi revinde aceloraşi apicultori cu 240 lei, cu toate că dintr-un kg de fagure primit de la apicultori cu 90 lei el scoate 900 gr. fagure artificial.
Ce s-a gândit d. Toth? Parafina şi săul sunt incomparabil mai ieftine decât ceara. Şi apoi amestecat cu ceară în fagurii artificiali, nici nu se observă. În schimb, câştigul este cu mult mărit. Domnul Toth a neglijat să se gândească că chiar dacă apicultorii nu vor observa falsificarea, albinele vor constata-o imediat.
Ceea ce s-a şi întâmplat.
Sesizaţi de albine (prin scăderea producţiei) apicultorii clujeni au provocat o descindere la fabrica domnului Toth şi o expertiză chimică.
Au luat parte la această descindere domnii dr. Tofan, prim medic veterinar, d. general Păcală, ajutor de primar şi Roşescu Iuliu, apicultor, iar ca chimist expert d.dr. Olariu, din partea Laboratorului de igienă din Cluj.
Rezultatul acestor descinderi şi mai ales al expertizei chimice a fost următorul: ceara curată se topeşte la 63 de grade. Săul şi parafina se topeşte la 66 de grade. Ceara fagurilor artificiali fabricaţi de d. Toth se topeşte la 68 de grade.
Concluzia expertizei chimice: ceara pusă în vânzare de d. Toth sub formă de faguri artificiali este falsificată şi amestecată cu său şi parafină, în proporţie de 10 la sută.
Sancţiunile legale: amendă şi închiderea fabricei, vor urma fără îndoială. Dar această scandaloasă afacere a băcanului Toth va atrage după sine şi alte două procese şi anume unul de ordin fiscal şi altul de ordin civil, atât fiscul cât şi apicultorii fiind decişi să-şi valorifice drepturile cari de 15 ani le-au fost frustrate de acest băcan”. [„Tribuna”, Anul II, nr.124, Cluj, 4 iunie 1939].