
Ministrul Sănătăţii spune că exodul medicilor nu poate fi stopat, pentru că România nu poate oferi salariile din străinătate. Totuşi, Cseke Attila speră ca de la anul să nu se mai aplice reducerile salariale de 25%. În privinţa remanierii Guvernului, demnitarul spune că nu are nimic împotrivă dacă, la un monent dat, va trebui să plece.Peste 8.000 de medici au plecat din ţară în ultimii trei ani, pentru a lucra în străinătate pe un salariu mai mare, spune ministrul Sănătăţii.
„Din 2007 şi până acum, au fost eliberate şi ridicate 8.331 de certificate de conformitate, ceea ce înseamnă că acesta este numărul oficial al medicilor care profesează în alte state”, a declarat joi, la video-chatul Adevărul, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Demnitarul recunoaşte că, în acest moment, România se confruntă cu un exod al medicilor, dar spune că fenomenul nu poate fi stopat. „România nu îşi permite, într-o perioadă foarte scurtă, să ofere medicilor acele salarii asemănătoare cu cele din Germania sau Marea Britanie”, a declarat Cseke.
În privinţa salarizării cadrelor medicale, demnitarul a recunoscut că salariul unui medic tânăr este mic, însă este de părere că ceilalţi, care beneficiază şi de sporuri, pot „trăi corect” cu acel venit.
„Un doctor aflat la începutul carierei primeşte, după reducerea aceasta de 25%, un salariu de 10-15 milioane. Este adevărat că medicii tineri ar trebui să aibă un salariu mai mare. Venitul de acum este insuficient”, a spus Cseke Attila.
Cseke: N-am nici o problemă dacă, la un moment dat, se va considera că trebuie să plec.
Întrebat dacă îşi face probleme în privinţa remanierilor anunţate pentru 1 septembrie, Cseke Attila (UDMR) neagă acest lucru.
„N-am nici o problemă în privinţa remanierii. Nu sunt un om al sistemului sanitar, nu vin din domeniu ca să mă întorc în altul, ci am colegiul meu pe care nu prea l-am mai vizitat în ultimele şapte luni. În concluzie, n-am o problemă dacă, la un moment dat, se va considera că trebuie să plec. Problema este că eu sunt al 19-lea ministrul al Sănătăţii în ultimii 20 de ani şi cred că este nevoie de un mandat mai mare pentru un ministru, ca să se vadă nişte efecte în domeniu”, a conchis ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.