Euro a fost cotat luni la 4,3257 lei potrivit cursului de referinţă publicat de BNR. Faţă de vineri, se înregistrează o depreciere de 0,449 lei. Cursul BNR este de 3,4996 lei pentru un dolar. Ambele valute sunt în apreciere faţă de leu.Vineri, după decizia Curţii Constituţionale care a declarat ilegalitatea măsurilor de austeritate, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2808 lei pentru un euro şi 3,4911 lei pentru un dolar.
Euro a crescut luni şi pe piaţa interbancară, atingând un maxim de 4,3315 lei.
Cea mai ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009.
Potrivit estimărilor economiştilor, chiar dacă este vorba de un minim istoric al leului de la implementarea politici monetare curente, acesta este doar începutul picajului monedei naţionale.
„Leul se depreciază puternic pe piaţa interbancară, în legătură directă cu evoluţia altor monede din regiune şi, atât timp cât nu vom avea un răspuns clar de la FMI nici nu are motive de apreciere, aşa că ne aşteptăm să se mai deprecieze”, a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.
Vineri, specialiştii Băncii Naţionale trăgeau un semnal de alarmă spunând că, dacă Guvernul nu va lua urgent măsuri de reducere a cheltuielilor, cursul va exploda, iar un euro ar putea ajunge chiar şi la 6 lei. Dealerii spun că de vină pentru cotaţia minimă de luni sunt şi aceste estimări ale directorului BNR, Eugen Rădulescu, în măsură să creeze îngrijorare printre investitori.
Analistul ING Bank Vlad Muscalu apreciază, într-un raport trasmis luni citat de MEDIAFAX, că BNR ar putea permite leului să se deprecieze, menţionând o creştere treptată a cursului până la 4,35 lei/euro, deoarece intervenţiile valutare duc adesea la creşterea ratelor de dobândă. Alţi dealeri exclud însă posibilitatea ca BNR să fi intervenit în piaţă luni.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că majorarea inflaţiei, o consecinţă inevitabilă a creşterii TVA-ului, va avea impact şi asupra cursului de schimb. „Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere a leului. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo”, a spus economistul.
Şi monedele din regiune au avut tendinţe de depreciere faţă de euro, dar nu la fel de pronunţate ca a leului. Astfel, zlotul s-a apreciat iniţial de la 4,1180 la 4,10 zloţi/euro după care a pierdut teren până la 4,1245 zloţi/euro. La rândul său, moneda ungurească s-a apreciat iniţial de la 284,60 la 282,40 forinţi/euro, după care a pierdut teren până la 284,60 forinţi/euro.