Mini-muzeu cu utilaje de pielărie în incinta Fabrici de scaune Antares România

În show-room-ul Fabricii de Scaune deținută de compania Antarea România, care îşi are sediul central în fosta tăbăcărie a Fabricii „Clujana”, sunt expuse 4 utilaje de pielărie, ca nişte obiecte de muzeu, iar în bibliotecă s-au „salvat” aproximativ 100 de reviste şi cărţi de specialitate, chiar din 1880.

În fosta tăbăcărie a cunoscutului brand ”Clujeana” își are acum sediul Fabrica de scaune a companiei Antaras România. La cumpărarea clădirii, actualii proprietari s-au gândit să păstreze o parte din utilajele folosite de cunoscuta firma, pentru finisarea pieilor care apoi erau utilizate la fabricarea papucilor, așa că au cumpărat 4 dintre cele mai vechi și valoroase mașinării ale Clujanei, care datează din anii 1920- 930, de la comercianții de fier vechii, încercând astfel să păstreze o parte din atmosfera și din acea valoare și contribuție la viața orașului pe care o oferă cunoscutul brand Clujeana, care anul viitor împlinește 100 de ani. „Suntem singurii care am păstrat utilaje din Clujana, care împlineşte anul viitor 100 de ani de la înființare. Am încercat să păstrăm cumva memoria orașului, a comunității”, a spus directorul Antares, Laczko Csaba. De asemenea, în biblioteca companiei s-au „salvat” reviste şi cărţi de specialitate și de literatură chiar din 1880. „Am adunat aceste utilaje și reviste de la punctele de reciclare, când s-au scos de aici.” a mai precizat directorul.

Vechi proprietari ai tăbăcăriei nu au fost interesați de soarta utilajelor de finisat însă cei noii da

Vechii proprietari ai firmei Clujana, de la care s-a cumpărat vechea tăbăcărie, în urmă cu 5 ani, nici nu știau de faptul că noul proprietar al clădirii a păstrat o parte din utilajele și din maculatura lor, nu au fost interesați de soarta mașinăriilor de finisat. În schimb, noi proprietari ai firmei de papuci sunt cam invidioși că utilajele lor sunt păstrate de altă firmă și apreciază acest lucru fiind dispus la o colaborare în acest sens. ”Conducerea care a fost acum 4-5 ani, când am luat noi clădirea nici nu știau despre asta. Pe ei pus și simplu nu îi interesa. În schimb, noul director al firmei ne cam invidiază că noi le-am păstrat și vad că apreciază acest lucru, chiar putem avea o colaborare bună cu ei, în acest sens, dar acuma este târziu căci sunt ale noastre” a adăugat Laczko Csaba.

Muncitorii vechii tăbăcării aveau și activității intelectuale

Veche tăbăcărie conținea o bibliotecă de peste 10.000 de exemplare. Cărți și reviste de specialitate pentru industria pieii dar și pentru industrie, în general, majoritatea scrise în limba germană dar și cărți de literatură care dovedește că pe lângă orele de lucru muncitorii aveau și o activitate intelectuală și culturală. Actualii proprietari ai clădirii vechi tăbăcării au păstrat însă doar aproximativ 160 de cărți și reviste, ceea ce au considerat ei că sunt mai importante prin vechime și conținut.”Ceea ce am recupera și păstrat noi sunt cele mai vechi, sunt în jur de 100-160 de cărți tehnici și reviste tehnice de specialitate pentru industria pieii, majoritatea în limba germană pentru că din câte știu de la fosta «Dermata», așa se numea între cele două războaie mondiale sau înainte era «Rener și Fiii» până în 1918, deci muncitorii și specialiștii învățau în Germania meseria” a afirmat directorul fabrici de scaune.

Related posts

Leave a Comment