Şefii inspectoratelor şcolare au mers astăzi la Ministerul Educaţiei pentru a spune cum ar putea reduce cele 15.000 de posturi impuse de Guvern. Faţă de conducerea Ministerului, inspectorii generali au fost direcţi: şcolile din anumite zone rurale se pot desfiinţa, iar profesorii necalificaţii vor pleca de la catedră.Şefii inspectoratelor şi-au făcut calculele şi propun în primul rând scoaterea necalificaţilor din şcoli şi a profesorilor pensionari.
”Personalul care va fi disponibilizat este în general personal didactic pensionar şi cei care sunt suplinitori necalificaţi. Deci din calculele făcute de mine, nu vom afecta titularii”, a precizat Gabriela Ene, inspector şcolar general Vâlcea.
”Suplinitorii necalificaţi, aici este o problemă pentru că s-ar putea să mai dispară din dânşii. De fapt vreau să vă spun că judeţul Dâmboviţa este un judeţ cu foarte puţini suplinitori necalificaţi, până într-o sută avem. Acum ar fi cazul şi dânşii să-şi perfecţioneze studiile dacă vor să acceadă la un post în învăţămân”, a declarat şi Elena Manolescu, inspector şcolar general Dâmboviţa.
Câţiva inspectori au avut curajul să spună că pot fi desfiinţate câteva şcoli la ei în judeţ, în anumite zone rurale.
”Sunt şcoli care nu se mai justifică, la care nu se mai justifică un învăţământ simultan, acolo unde un învăţător este prezent la 22 de elevi de la I-IV, pe aceştia îi putem duce la o altă şcoala”, a spus Ilie Stavăr, inspector şcolar general Ialomiţa.
”Fără modificare legislativă nu ne putem încadra în numărul de posturi aprobat de minister. De ani de zile noi am tot restructurat reţeaua şcolară. Consider că la nivelul judeţului Covasna este una echilibrată. Eu mai mult de 100 nu pot reduce”, susţine Irma Keresztely, inspector şcolar general Covasna.
Ministrul Educaţiei va avea mâine o ultimă rundă de negocieri cu sindicatele, care au atacat ordonanţa la Curtea Constituţională prin Avocatul Poporului. Până se va pronunţa Curtea, ministerul va finaliza cel târziu joi pachetul de măsuri privin reducerea celor 15.000 de posturi.