Isărescu propovăduieşte încrederea în leu, dar economiseşte şi în valută


BNR va obliga băncile să le distribuie clienţilor broşuri privind riscurile creditelor în valută.Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi-a exprimat, luni, încrederea pe care o are în moneda naţională, adăugând că va continua să-şi ţină economiile în moneda naţională şi pe viitor.
„Nu trebuie să demonetizăm creditul în valută. Există motive să avem credite în valută cu maturităţi mai lungi”, a mai spus Isărescu.
În ciuda celor spuse de guvernator, declaraţia sa de avere arată că nu îşi ţine economiile doar în lei: Mugur Isărescu avea, la jumătatea lui iunie 2010 conturi în care se găseau 19.105 lei, 64.417 euro şi 14.758 de dolari. De asemenea, în conturile curente ale guvernatorului se aflau 6600 de lei, 160 de euro şi 42 de dolari în 2009, în timp ce în 2010, se mai găsesc doar 181 de lei, 32 de euro şi 1 dolar.
Referitor la creditele în valută, Guvernatorul BNR a precizat că românii au trebuit să treacă printr-o experienţă mai puţin plăcută pentru a învăţa ce înseamnă riscul valutar. El a precizat că mulţi sunt atraşi de dobânzile mai mici ale creditelor în valută faţă de cele în lei, fără să conştientizeze riscurile la care se supun când aleg prima variantă.
În acest sens, Banca Naţională intenţionează să oblige băncile să le ofere celor interesaţi de credite în valută broşuri de informare.
„De asemenea, băncile care sunt supraîncărcate cu credite în valută ar putea fi obligate să aducă capital suplimentar”, a mai spus Isărescu.
Guvernatorul BNR şi-a exprimat convingerea că creşterea preţurilor ca urmare a majorării TVA la 24% va avea loc treptat.
„O astfel de creştere, transmisă integral, ar produce o creştere de circa 4,2 procente. Însă, în coşul de consum există produse cu TVA 9% şi există şi produse cu TVA zero – ponderea fiind de cam 4% din IPC (Indicele Preţurilor Bunurilor de Consum). Dintr-un calcul aritmetic, ţinând cont şi de aceste două elemente, majorarea ar fi cu transmitere integrală de 3,9%”, a precizat Isărescu.

Related posts

Leave a Comment