Ion Diaconescu fostul preşedinte al PNŢCD, dat în judecată statul român

Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi solicită daune în valoare de 18 milioane de euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.Potrivit jurnaliştilor de la România liberă, Diaconescu solicită instanţei să constate caracterul politic al condamnării suferite în baza sentinţei Tribunalului Militar Bucureşti din 28 februarie 1948, când acesta a primit o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, 5 ani de degradare fizică şi confiscarea totală a averii.
De asemenea, Diaconescu solicită magistraţilor să constate şi caracterul politic al acţiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu în comuna Valea Călmăţui din Brăila, în perioada decembrie 1962 – aprilie 1964. Pentru acest episod, Diaconescu solicită o despăgubire de 170.000 de euro.
Prima înfăţişare în acest proces a fost stabilită pentru 19 martie. Liderul ţărănist este reprezentat în procesul intentat statului de un alt nume cu greutate în PNŢCD, fostul premier Victor Ciorbea.
Calvarul lui Diaconescu a început pe 5 decembrie 1947, când a fost arestat în baza unui mandat emis de Ministerul de Interne – Direcţia Anchete Penale. Aventura penitenciară a lui Diaconescu a luat sfârşit abia 15 ani mai târziu.
Potrivit relatărilor lui Diaconescu, în timpul anchetei care a urmat arestării sale, pe lângă torturi şi bătăi sistematice, una dintre cele mai grele experienţe prin care a trecut a fost cea a înfometării. „Ajunsesem în situaţia de a fi compătimiţi chiar şi de oamenii de serviciu”, mărturiseşte Diaconescu.
După finalizarea procesului, Diaconescu şi lotul care a fost arestat odată cu el au fost transportaţi la Jilava, apoi în vestita închisoare comunistă de la Aiud.Acestei escale i-a urmat închisoarea de la Râmnic şi perioada în care a muncit în mina de plumb de la Baia Sprie.
În acţiunea de chemare în instanţă a statului, Diaconescu povesteşte cum a fost operat în mina de aici de un deţinut medic, care nu avea pregătire de chirurg.
„Cu un instrumentar primitiv, fără măsuri septice şi cu o anestezie locală de scurtă durată (…) am fost măcelărit în aşa hal încât nu mai puteam articula niciun sunet. Toţi credeau că voi muri, astfel că directorul închisorii a pregătit formalităţile pentru constatarea decesului”, mărturiseşte Diaconescu.
După 1999, Ion Diaconescu a ajuns fruntea PNŢCD, cel mai puternic partid din vremea aceea din România după o altă figură ilustră a temniţelor comuniste, senirorul Corneliu Coposu. În vârstă de 93 de ani, Diaconescu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor în perioada 1996-2000

Related posts

Leave a Comment