
O veche biserică din satul Varteşca, judeţul Sălaj a ars până în temelii în după-amiaza zilei marţi 14 septembrie, zi de sărbătoare, Înălţarea Sfintei Cruci. Flăcările au cuprins vechiul lăcaş de cult, o veche biserică greco-catolică, şi au prefăcut totul în scrum în doar o jumătate de oră, sub ochii localnicilor care au asitat neputincioşi la dezastru. Alarma a fost dată de un sătean care a obsevat că arde biserica, iar două maşini de pompieri de la Garda de Intervenţie din comuna Ileanda, care au ajuns la faţa locului, nu au mai putut salva nimic. Biserica, proaspăt renovată, a ajuns o ruină fumegândă din cauza unei neglijenţe umane. Lucrătorii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj au deschis deja o anchetă pentru a stabili care a fost cauza incendiului. Un martor ocular a surprins evenimentul într-o înregistrare video transmisă de postul Realitatea TV (www.realitatea.net/o-biserica-din-salaj-a-ars-pana-in-temelii-in-doar-30-de-minute-video_745580.html).
Vechea biserică greco-catolică de lemn din Varteşca, comuna Zalha, datează din secolul al XVIII-lea, însă nu era inclusă pe lista monumentelor istorice. În urmă cu 80 de ani, biserica a fost adusă în Vârteşca din localitatea Hăşmaş, iar cele câteva familii de credincioşi din sat s-au îngrijit să o renoveze după propriile puteri.
Sălajul este recunoscut pentru multitudinea de biserici de lemn construite aici în ultimele trei secole, marea lor majoritate aparţinând de drept patrimoniului Bisericii greco-catolice, însă după 1948, o dată cu interzicerea Bisericii Române Unite (Greco-Catolică) de către autoriăţile comuniste de la Bucureşti, lăcaşurile de cult au fost date Bisericii Ortodoxe. Astăzi, o dată cu relegalizarea Bisericii greco-catolice din România (la sfârşitul lunii decembrie, 1989), vechiul patrimoniu bisericesc a fost cerut înapoi de către greco-catolici, atât autorităţilor statului, cât şi Bisericii Ortodoxe. Însă, retrocedaera se desfăşoară greu, cu procese de recuperare în instanţele judecătoreşti, dar şi cu demolări sau incendieri deliberate de vechi biserici greco-catolice, pentru ca lăcaşul de cult să nu mai existe, iar revenirea acestuia vechilor proprietari să nu mai fie posibilă.