
Reamenajarea principalei pieţe din Cluj, Piaţa Unirii, a stârnit proteste. Aproximativ 100 de maghiari din Cluj au boicotat ceremonia de inaugurare organizată de Primărie.Istoricul Balazs Gergely, care este nepotul europarlamentarului Laszlo Tokes, spune că există mai multe motive de nemulţumire. El deplânge dispariţia spaţiului verde din centrul oraşului, dar şi ignorarea comunităţii maghiare. Balazs Gergely spune că cei 60.000 de maghiari din Cluj nu se pot bucura de reamenajarea Pieţei Unirii, în condiţiile în care nici afişele care au promovat evenimentul şi nici programul artistic nu au nimic în legătură cu maghiarii clujeni.
La rândul său, consilierul local Csoma Botond afirmă că maghiarii clujeni sunt dezamăgiţi de acest eveniment. El consideră că reinaugurarea Pieţei Unirii ar fi trebuit să reflecte caracterul multicultural al oraşului.
Însă există şi oameni care spun că reamenajarea pieţei este un pas înainte. Istoricul Tudor Sălăgean de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj spune că acest demers readuce piaţa la un aspect asemănător cu cel pe care îl avea în perioada medievală. Tudor Sălăgean a afirmat că aspectul modern la pieţei datează din anul 1802, când a fost inaugurată statuia regelui Matia Corvinul.
De fapt, autorităţile au inaugurat o jumătate din Piaţa Unirii. Jumătatea din jurul statuii lui Matia Corvin este încă în lucru. Spaţiul verde a fost înlocuit cu dale de granit şi cu fântâni artezine. Pentru a compensa dispariţia lui, autorităţile au plantat o serie de pomi ornamentali.