
Programul sărbătorii va debuta la ora 8h30, printr-o rugăciune de mulţumire oferită lui Dumnezeu, la împlinirea celor trei ani de la deschiderea capelei „Sfântul Iosif”, de când construcţia noii Catedrale şi-a împlinit menirea de a fi un loc în care Isus Hristos coboară zilnic – cu Trupul şi Sângele Său sub forma pâinii şi a vinului –, pe masa Sfântului Altar, pentru toţi cei care doresc să se mănânce hrana ce oferă viaţă şi mântuire. De la ora 9h00, PS Florentin va celebra Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu mai mulţi preoţi, răspunsurile liturgice fiind date de corul „Jubilate” al capelei „Sf. Iosif”, dirijat de Mihaela Ceşa-Goje.
La încheierea celebrării liturgice, (în jurul orei 10h15), va avea loc decernarea diplomei şi medaliei „Sf. Iosif”, senatorului PNL de Cluj, Marius Nicoară şi deputatului PNL de Cluj, Horea Uioreanu, pentru contribuţia însemnată pe care şi-au adus-o în susţinerea Eparhiei de Cluj-Gherla, în mod deosebit pentru scontinuarea lucrărilor care au făcut posibilă deschiderea capelei „Sf. Iosif”, precum şi a celorlalte spaţii deja funcţionale în edificiul viitoarei catedrale unite de la Cluj. Aceeaşi distincţie a mai fost oferită primarului Clujului, Sorin Apostu, în decembrie 2009 şi Pr. dr. Ioan M. Bota, preot greco-catolic, autor a mai multor lucrări de Istoria Bisericii şi luptător neobosit (la cei 90 de ani de viaţă) pentru drepturile şi recuperarea bunurilor Bisericii Greco-Catolice din România.
În continuare, corul „Jubilate”, format în mare parte din tineri de la Academia de Muzică clujeană „Gheorghe Dima”, va susţine un mini-concert aniversar, această formaţie corală fiind constituită odată cu deschiderea capelei „Sf. Iosif”, în anul 2007. De asemenea, reprezentanţii parohiei unite „Andrei Mureşanu” vor prezenta o proiecţie de imagini din activităţile desfăşurate în capela „Sf. Iosif”. Programul sărbătorii se va încheia printr-un buchet de devoţiuni către Sfântul Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla. După rugăciune, toţi cei prezenţi vor fi invitaţi în holul expoziţional al clădirii catedralei (unde este expusă şi istoria în imagini a 150 de ani din viaţa Eparhiei de Cluj-Gherla), la o agapă frăţească unde vor putea împărtăşi bucuria sărbătorii.
Sfântul Iosif – cel care în viaţa pământească a primit în grija sa pe Preasfânta Fecioară Maria şi pe fiul ei, Isus, este cinstit ca Patron al Bisericii Universale şi Patron al familiei. În plus, în Biserica Greco-Catolică din România, este onorat ca Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla. Decretul prin care s-a hotărât această completare a Calendarului Liturgic, a fost emis de către Episcopul Florentin Crihălmeanu la 16 martie, 2003, hotărârea fiind promulgată cu aprobarea celor în drept. Această decizie s-a luat, ţinând cont de faptul că „Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Patronul Familiei, a devenit încă din anul 1856, Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla (pe acea vreme de Gherla), prin hotărârea primului episcop al ei, Ioan Alexi (1856-1862). Comemorarea şi cinstirea publică a Sfântului Iosif se face, conform calendarului bizantin (ortodox şi greco-catolic), în timpul celei de-a doua zi de Crăciun sau în duminica ce urmează acestei date, dacă până la încheierea lunii urmează o zi de duminică.
În Biserica romano-catolică (în ritul latin), comemorarea şi cinstirea publică a amintirii Safântului Iosif, a fost introdusă în sec. al IX-lea, iar din anul 1621, Papa Grigore al VI-lea a declarat ziua de 19 martie sărbătoare de poruncă dedicată Sfântului Iosif, ocrotitorul Sfintei Familii. De asemenea, la 8 decembrie 1870, Sfântul Iosif a fost proclamat de către Sfântul Părinte Papa Pius al IX-lea, Patronul Bisericii Universale.