
Numarul unu: Bucuresti!
In privinta amplasarii geografice, Capitala ramane prima destinatie in ceea ce priveste inmatricularile companiilor straine. Iar acest lucru este valabil pentru toti anii mentionati.
Un aspect important trebuie precizat: multe din aceste companii au ales Capitala nu neaparat pentru ca ar derula aici afaceri, ci pentru ca sunt mai aproape de institutiile comerciale si fiscale.
In momentul in care ar avea loc o reorganizare administrativa reala, aceste companii se vor duce exact in regiunea in care vor sa investeasca. Motivul? Reorganizarea ar insemna ca fiecare regiune va avea propriile organe fiscale, economice, judecatoresti, etc.
Criza a determinat companiile straine sa se concentreze pe judetele mari
Dar sa revenim! Un alt aspect demn de notat: criza a concentrat investiile in judetele cu cel mai mare potential, anume in cele mai mari si mai dezvoltate judete. Aceasta tendinta exista si inainte de criza, dar ea s-a accentuat in ultimii ani.
De exemplu, al doilea judet ca destinatie pentru investitori a fost Timis in prima luna din 2007, 2008 si 2009. In schimb, incepand cu 2010, Timisul a cazut pe locul trei, a doua pozitie fiind ocupata de catre Ilfov. Practic, Bucuresti a ramas numarul unu ca destinatie, dar numarul doi a devenit ‘periferia’ Capitalei. Aceasta ‘periferie’ a devenit astfel mai atractiva decat judetul Timis.
Judetele fara nici o companie straina inregistrata in ianuarie 2011
Din nefericire, afirmatiile anterioare privind concentrarea investitiilor straine in judetele mari par sa fie sustinute si de alte aspecte.
Astfel, numarul judetelor in care nu s-a inregistrat nici o societate straina in ianuarie 2011 este mult mai ridicat fata de anii anteriori.
Mai exact, in opt judete nu s-a inmatriculat nici o companie straina in ianuarie 2011! In ianuarie 2007, numarul acestora era zero, ceea ce inseamna ca in toate judetele Romaniei se inregistrasera companii straine.
Si acest fapt negativ s-a adancit in anii urmatorii. Astfel, in ianuarie 2008, un singur judet s-a confruntat cu lipsa de noi companii straine. Numarul acestora a crescut la 3 in 2009, s-a mentinut la 3 in 2010 si a explodat la 8 in ianuarie 2011!
Ianuarie 2011
Cele opt judete in care nu s-a inmatriculat nici o societate straina in prima luna din acest an sunt: Alba, Calarasi, Gorj, Ialomita, Neamt, Olt, Teleorman, Vaslui.
Practic, printre acestea regasim judetele cu cea mai redusa valoare economica sau comerciala (Ierarhia judetelor in functie de valoarea lor economica poate fi citita aici. Ierarhie judetelor in functie de valoarea lor comerciala poate fi citita aici.)
La polul opus, cele mai multe societati comerciale cu capital strain s-au inmatriculat, dupa cum spuneam, in Bucuresti. Din totalul de 404 companii straine care s-au deschis in Romania in prima luna a anului, 139 au ales Capitala. Ceea ce inseamna o treime din total.
Pe locul doi se afla Ilfov, cu 31 de companii, iar pe trei este judetul Timis, cu 28 de companii. Pe a patra pozitie este Cluj, cu 23 companii, iar pe cinci este Bihor, cu 19 companii.