Gâlceavă iraniano-britanică din cauza unei comori arheologice

Muzeul Naţional al Iranului a hotărât să rupă orice legătură cu British Museum. Iranienii protestează altfel pentru că britanicii tărăgănează să împrumute instituţiei de la Teheran Cilindrul lui Cyrus, un artefact persan antic.Cilindrul lui Cyrus sau Cilindrul lui Cyrus cel Mare datează din secolul al VI-lea înainte de Hristos şi este considerat o adevărată comoară arheologică. Potrivit istoricilor, literele cuneiforme gravate în lutul modelat cilindric ar reprezenta prima declaraţie a drepturilor omului şi îndeamnă la toleranţă religioasă.
Artefactul a fost descoperit în 1879 şi de atunci se găseşte expus la prestigiosul British Museum din Londra. Reprezentanţii Muzeului Naţional din Teheran încearcă să-i convingă pe omologii britanici să le împrumute Cilindrul pentru o expoziţie specială. În septembrie 2009, Muzeul Naţional Britanic a anunţat că va amâna predarea din cauza unor „chestiuni practice”. În ianuarie 2010, însă, britanicii au declarat că trebuie să păstreze artefactul vechi de peste 2500 de ani până în vară pentru a-l compara cu două tăbliţe recent descoperite care ar putea data din aceeaşi perioadă.
În răspuns, şeful Muzeului Naţional al Iranului a calificat decizia britanicilor drept inacceptabilă şi motivată politic, informează BBC. „Organizaţia Patrimoniului Cultural a rupt orice legătură şi cooperare cu British Museum”, a declarat Hamid Baqaie, adăugând că se va plânge la Unesco şi că scrie tuturor muzeelor naţionale să le avertizeze de comportamentul celor de la British Museum. Potrivit acestuia, Iranul va fi nevoit să acopere pierderi mari din cauza acestei tergiversări.
Cilindrul lui Cyrus a fost comandat de conducătorul persan Cyrus cel Mare în 539 î.Ch., după cucerirea de către persani a Babylonului. Atunci, Cyrus l-a detronat pe regele babilonian Nabonidus, punând astfel capăt imperiului Neobabilonian.

Related posts

Leave a Comment