Fostul vicepreședinte al Consiliului Administrației (CA) al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, este acuzat de Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și de Comisia Națională a Valorilor Mobile (CNVM) de spălare de bani și manipulare a pieței de capital. Potrivit Mediafax, acesta comunica prin telefonul mobil cu traderii SSIF Finwest pentru ca discuțiile să nu apară în evidențele firmei de brokeraj.Potrivit raportului CNVM, lipsesc înregistrărilor ordinelor telefonice dintre traderii SSIF IFB Finwest SA și Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, în baza cărora se realizau tranzacțiile pe contul Doinei Mărioara Cojocaru, ulterior datei de 24 septembrie 2009, iar Claudiu Silaghi ar fi insistat ca ordinele să fie transmise pe mobil, „deși acesta era înștiințat de către agent asupra faptului că prin această modalitate nu se pot efectua înregistrări telefonice”.
Deținere de informații privilegiate
Potrivit comisarului Comisiei Naționale a Valorilor Mobile (CNVM), Lorand Istvan Kralik, citat de Mediafax, DIICOT a solicitat instituției în luna aprilie informații despre tranzacțiile realizate de mai multe persoane cu acțiuni la Banca Transilvania. În urma unui control, specialiștii din CNVM au ajuns la concluzia ca „se poate vorbi de tranzacții pe baza unor informații privilegiate”.
Fostul vicepresedinte al CA al Băncii Transilvania, s-a folosit de informații privilegiate obținute de la Dan Sergiu Dascălu „un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei, în scopul asigurării unei poziții dominante asupra cererii și ofertei acestor titluri (…) precum și aceea de a folosi informația privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenția Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziționa un pachet semnificativ de acțiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”, arată procurorii DIICOT în rechizitoriul pe baza căruia învinuiții au fost trimiși în judecată.
Toate aceste tranzacții au fost operate în perioada 15 mai 2009-10 decembrie 2009. „La data de 07 decembrie 2009, prin intermediul învinuitei Cojocaru Doica-Mărioara a vândut toate acțiunile achiziționate deținute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la prețul de 80.640.000,00 lei cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165)”, mai susțin procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, Horia Ciorcilă știa că Bank of Cyprus intenționa să cumpere un pachet majoritar de acțiuni ale Băncii Transilvania, care erau tranzacționate pe Bursa de Valori București. „În 07 decembrie 2009, folosind informația privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacții, prin intermediul societății off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru (controlată personal) un număr de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165)”, susțin procurorii DIICOT Cluj.
Christofourou Georgios, director general al Bank of Cyprus România, și Isaakidis Anastasios, angajat al aceleiași bănci, sunt acuzați că au știut că Banca Transilvania urma să vândă acțiuni și că instituția financiară la care lucrau urma să cumpere titlurile BT. „Au divulgat această din urmă informație învinuiților Silaghi Claudiu Eugen Iulie (fost vicepreședinte al Consiliului de Administrație al BT) și Ciorcilă Horia (președinte al CA al Băncii Transilvania) și în înțelegere cu aceștia, folosind cele două informații privilegiate, în baza unei rezoluții infracționale unice, au acționat concertat, prin încheierea mai multor tranzacții cu titluri TLV și prin cumpărarea a 3.541.500 de acțiuni în valoare totală de 7.897.545,00 lei. Ulterior, acțiunile cumpărate în nume personal au fost vândute de cei doi pe Bursa de Valori București (BVB) către banca la care lucrau, obținând prin această modalitate un profit ilicit în suma de 196.505 lei”, precizează procurorii clujeni.