Feministele au decis:Dumnezeu trebuie să fie femeie

Un nou serviciu religios oferit enoriașilor de către Biserica Episcopală Scoțiană a creat numeroase controverse când a decis excluderea referințelor de tipul “El”, “al Lui” “Domnul”, “Hristos Fiul” și “omenirea” din cadrul tuturor rugăciunilor și slujbelor săvârșite în acestă biserică.Explicația oficială a fost aceea că raportarea la Dumnezeu este deasupra conceptelor referitoare la genul masculin sau feminin și, în plus, ar insulta opiniile feministelor care s-au declarat în nenumărate rânduri deranjate de expresia „Dumnezeu Tatăl”.
Capii Bisericii Episcopale Scoțiene au aprobat pe loc noile instrucțiuni conform cărora trebuie scoase orice fel de referiri la faptul că Dumnezeu ar putea fi asociat unei entități atotputernice de gen masculin.
Controversatele schimbări își au originea în dezbaterile sinodului general al bisericii în cauză, ocazie în care femeile preot s-au declarat jignite de faptul că toate referirile din Biblie fac trimitere la un Dumnezeu masculin, iar acest lucru trebuie cumva remediat.
Câteva figuri proeminente ale cercurilor religioase din Marea Britanie s-au declarat scandalizate de noua liturghie. „Decizia nu își are rostul. Termenul ‘omenire’- mankind în limba engleză, include din start ambele sexe. Feministele care încearcă din răsputeri să minimalizeze referirile la Domnul Dumnezeu ca Tată Suprem, și la Hristos ca Fiul Sau, vor avea mari dificultăți, deoarece Noul Testament este plin de astfel de termeni”, este de părere reverendul Stuart Hall, membru în cadrul Scottish Prayer Book Society și deținător al titlului de Honorary Proffesor of Divinity al Universitatii St. Andrews.
La presiunea grupurilor feministe, foarte influente în Marea Britanie, unii preoți au renunțat deja la termenii de „Tata, Fiu și Duh Sfânt” în favoarea celor de „Creator, Salvator și Dătător de Sfințenie”, aceștia din urmă fiind considerați de feministe drept „îndeajunși de corecți din punct de vedere politic”. No comment!

Related posts

Leave a Comment