FABCR, campanie de informare, sub sloganul “Ce nu stiţi despre cancerul intestinului gros?”


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) va organiza o serie de acţiuni menite a sensibiliza opiniea publică cu privire la cancerul intestinului gros şi a evidenţia metodele de prevenire ale acestuia. Acţiunile vor avea loc pe parcursul lunii Martie, lună declarată ca fiind “Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros”. Astfel, în perioada 7 şi 31 martie, FABC desfăşoară o campanie de informare, sub sloganul “Ce nu stiţi despre cancerul intestinului gros?”.“Considerăm că o informare corectă a oamenilor cu privire la acest tip de cancer, şi la orice boala, în general, este primul pas către prevenţie şi educare. De aceea, în cadrul acestei campanii încercăm să aducem informaţia cât mai la îndemana oamenilor şi sperăm că în acest fel să-i determinăm să conştientizeze importanţa controalelor medicale periodice”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer, în ceea ce priveşte frecvenţa, în randul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În momentul diagnosticării, aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, deja, în faza de metastază a bolii, cancerul extinzându-se dincolo de intestinul gros.
Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în ţara noastră este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întalnite forme de cancer la ambele sexe.
De remarcat este faptul că, în cele mai multe cazuri, cancerul intestinului gros apare după vârsta de 50 de ani, iar o modalitate eficace de depistare şi reducere a efectelor acestuia, constă într-un consultul anual, la medic, după această vârstă.

Related posts

Leave a Comment