
In plus, la finele acestui deceniu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Shanghai va atinge nivelul indicatorului atins de cel american in 2009. Asa ca, in ciuda „bulei” imobiliare cauzate de cresterea preturilor apartamentelor si a cheltuielilor nesabuite ale guvernantilor, tara va evita intrarea intr-o criza a datoriilor publice, scrie Incont.ro
Si asta pentru ca are rezerve externe de peste 3.000 de miliarde de dolari si un deficit bugetar mai mult decat modest – de 2,5% din PIB in 2010. Insa, pe termen lung, lucrurile nu mai sunt atat de roz pentru statul chinez. Si asta pentru ca economia isi va incetini cresterea anuala de 10%, iar exporturile vor fi afectate de slaba cerere de pe pietele din Vest. Chiar si asa, problemele vor putea fi evitate daca aceasta crestere economica se va baza pe o putere tot mai mare de cumpare a populatiei.
Premierul chinez Wen Jiabao a semnalat pentru prima la sfarsitul lunii
iunie ca tara sa lupta sa isi indeplineasca tinta de inflatie de 4% in acest an, stabilita de guvern, subliniind ca se asteapta ca ratele dobanzilor sa urce chiar daca cresterea economica incetineste, scrie Reuters.
Wen Jiabao a adaugat ca probail inflatia in China va ajunge la 5 procente anul acesta.
Wen, care calatoreste in Europa, a fost citat de mass-media din Hong Kong luni, spunand ca in timp ce economia chineza va avea o crestere peste 8-9% in acest an, este greu pentru China sa mentina inflatia sub 4 la suta in 2011.
Inflatia in China s-a accelerat in luna mai la 5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele 34 de luni. Analistii estimeaza o inasprire a politicii monetare, chiar daca exista semnale de incetinire a cresterii economiei.
Tinerea sub control a inflatiei reprezinta una dintre prioritatile guvernului chinez, care se teme ca majorarea preturilor va produce instabilitate sociala, asa cum s-a intamplat in anii ’80. Atunci rata inflatiei a depasit 10 procente si a declansat proteste la Tiananmen.
Economia mondiala ar putea fi amenintata din 2013 de „o furtuna perfecta”, care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, incetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane in Europa si stagnarea din Japonia, a avertizat Nouriel Roubini recent intr-un interviu acordat in Singapore si preluat de Bloomberg.