Deşi ştia că în ţară există o dispută asupra proprietăţii marcii „România – Land of Choice”, Ministerul Turismului a promovat-o pe plan internaţional fără a se asigura că are acest drept.Surse avizate din domeniul turismului au declarat că Ministerul Turismului (MT) nu a înregistrat marca nici la nivel comunitar, nici la nivel internaţional. Între timp, aceasta a fost înregistrată în Uniunea Europeana de către o persoană fizică, însă ministerul patronat de Elena Udrea nu a verificat acest lucru înainte să o promoveze. Astfel, toate drepturile de autor în urma difuzării clipurilor publicitare pe CNN şi Eurosport nu revin ministerului, ci persoanei care are dreptul de proprietate intelectuală la nivel comunitar.
Din cauza neglijenţei unor funcţionari din cadrul MT, instituţia va fi buna de plată în cazul în care proprietarul marcii „România – land of choice“ va solicita CNN şi Eurosport despăgubiri pentru folosirea acesteia fără acordul său. Aceasta întrucât cele doua posturi de televiziune pe care se difuzează clipurile de promovare sub sigla „România – Land of Choice” vor cere socoteală ministerului.
Florin Zamfir, din Iaşi, este cel care a înregistrat marca la OHIM, aceasta după conflictul avut cu Ministerul Turismului referitor la înregistrarea sloganului „Land of Choice” la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
„Există un proiect de promovare a României, pe care fundaţia culturală Qvo Vadis îl dezvoltă împreună cu o fundaţie din Irlanda sub sigla «Land of Choice». Eu am înregistrat marca la OHIM la doua luni dupa ce în tară au aparut disputele asupra paternităţii mărcii. Dupa ce a anunţat marca fără să o înregistreze, ministerul face a doua greşeală şi promovează clipurile la nivel internaţional, fără a avea certificat de înregistrare asupra sloganului «Land of Choice», eliberat de OHIM. Funcţionarii MT ar fi trebuit să verifice înainte să o promoveze pe plan internaţional dacă cineva deţine sau nu drepturi asupra mărcii la nivel comunitar. Ei nu au facut acest lucru, iar în cazul în care eu cer despagubiri celor doua canale de televiziune pe care se difuzează clipurile, acestea se vor îndrepta împotriva ministerului, care va trebui să plătească greşeala din bani publici. S-ar putea ca BRD să-şi fi retras sigla de pe clipurile de promovare a României chiar din acest motiv”, ne-a declarat Florin Zamfir.
Pentru a proteja o marcă ce este promovata la nivel internaţional este nevoie de înregistrarea acesteia atât la OHIM (The Office of Harmonization for the Internal Market – agenţie a Uniunii Europene responsabilă cu înregistrarea mărcilor la nivel international, cât şi la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO/OMPI).
Potrivit legislatiei, marca comunitară este protejată uniform pe teritoriul tuturor ţărilor care fac parte din Uniunea Europeana, conferind titularului drepturi valabile pe întreg teritoriul comunitar. Mai exact, proprietarul mărcii poate comercializa produsele sau serviciile înregistrate sub marca respectivă în întreaga Uniune.
Controversă asupra mărcii şi la OSIM
Încă de la lansare, sloganul “România – Land of choice” a fost unul controversat, paternitatea mărcii fiind disputată atât de MT, cât şi de mai mulţi cetăţeni. Aceştia au profitat de neglijenţa ministerului, care deşi a lansat cu surle şi trâmbiţe campania de promovare a ţării sub acest slogan, nu s-a asigurat că marca pe care o lansează în ţară şi peste hotare este protejată. Încercând să iasă basma curată din această dispută, ministerul se încurcă în propriile informaţii. Pe de o parte, reprezentanţii MT au spus că sloganul turismului românesc a fost lansat pe 19 martie la Târgul de Turism al României, iar pe de altă parte, tot ei afirmă că ministerul a folosit pentru prima dată această sintagmă pe 20 aprilie la Mamaia, la concertul lui Goran Bregovic. De altfel, în comunicatul de presă pe care ministerul l-a dat publicităţii în urma Târgului de Turism, nici nu se pomeneşte de campania “Land of Choice”.
“Elena Udrea a lansat, la standul Ministerului Turismului, campania «Turist în România», o campanie de promovare a încrederii în turismul românesc. Pâna la finalizarea brandului de ţară, toate evenimentele de promovare, interne şi externe, patronate de minister vor purta aceasta marca”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul MT la 19 martie. Pe de alta parte, reprezentantii MT au afirmat ca “România – Land of Choice” este unul dintre versurile imnului turistic, lansat pe litoral de 1 Mai, nu un slogan.
Cu toate acestea, întrebaţi când a folosit MT pentru prima dată sloganul „Land of Choice”, reprezentanţii ministerului ne-au răspuns următoarele: “În urma utilizării sintagmei «Land of choice» cu ocazia Târgului de Turism al României din martie 2009, Ministerul Turismului a depus la OSIM, pe 18 mai, cererea de înregistrare a marcii, iar ulterior a depus o cerere prin care invoca prioritatea acestei marci”.