Cât va împrumuta statul pentru salarii şi pensii?

Pentru finanţarea deficitului bugetar de anul viitor, statul are nevoie de 31 miliarde lei, în special pentru salarii şi pensii.Cu toate că în ultimele luni statul a atras masiv finanţare pe termen mediu, în special în valută (circa 6 miliarde euro), presiunea de finanţare pe termen scurt pare să nu se fi redus deloc. Astfel, pentru achitarea obligaţiilor de plată în 2010 statul are nevoie să împrumute peste 12 miliarde euro (51 miliarde lei), echivalentul a 9,7% din PIB, spun analiştii. Excluzând împrumuturile scadente anul viitor, de circa 18 miliarde lei, rămâne de văzut cât va împrumuta statul pentru acoperirea salariilor cu personalul bugetar, cât pentru subvenţionarea bugetului de pensii şi cât pentru investiţii. „Dacă ţinem cont că titlurile de stat scadente în 2010 sunt de circa 18 miliarde lei, iar deficitul bugetar e programat la 5,9% din PIB, reprezentând 31 miliarde lei, rezultă că statul are nevoie în 2010 de aproape 50 miliarde lei, suma la care s-ar putea adauga arieratele din prezent”, spune Vlad Muscalu, economist al ING Bank România.
Pentru 2009 cheltuielile de personal sunt estimate să ajungă la 46,7 miliarde lei, echivalentul a 9,4% din PIB. Pentru anul viitor, factura cu salariile bugetarilor depinde de îndeplinirea ţintelor agreate cu FMI. La rândul ei, factura cu pensiile s-ar putea ridica în acest an la 40 miliarde lei, din care 6,5 miliarde lei ar putea fi subvenţii de la bugetul de stat. Astfel, în condiţiile în care pensiile ar stagna, iar şomajul ar urma să crească până la 10%, deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la 8 miliarde lei în 2010.
Conform acordului cu FMI, România trebuie să coboare deficitul bugetar sub 5,9% din PIB în 2010, de la 7,3% din PIB în acest an. De asemenea, creşterea PIB pentru 2010 e estimată la 0,5%, până la 525,1 miliarde lei. Anumite voci semnalează că pentru reducerea deficitului bugetar statul va fi nevoit să recurgă la concedieri, dar exista şi posibilitatea evitării unei astfel de măsuri, pe fondul creşterii veniturilor sau al reducerii investiţiilor.
„Cand trebuie să cobori deficitul bugetar la 5,9% din PIB, ştii ce trebuie să urmeze. Problema nu este ce facem, ci unde acţionam. Nu poţi menţine toate cheltuielile la acelaşi nivel din 2009. Ori scazi numarul bugetarilor, ori reduci salariile, ori reduci investiţiile. Sau creşti deficitul, dar ai probleme cu FMI”, afirma Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Pe de alta parte, tot conform acordului cu FMI, cheltuielile cu personalul bugetar trebuie să coboare anul viitor la 8,7% din PIB, mai exact, la 45,5 miliarde lei.
Raportat la factura cu salariile din acest an, rezulta ca în 2010 ar fi necesară o reducere de doar 2,5%. „Conform Legii salarizării unitare, toate salariile stagnează în 2010, cu excepţia celor mai mici, care trebuie să ajungă la 705 lei”, spune Mihai Şeitan, ministrul desemnat al Muncii. Astfel, am putea asista ca, pentru încadrarea în ţinta privind cheltuielile de personal agreată cu FMI, statul să rezolve situaţia doar prin 7 zile de concediu fără plată. „Pâna nu apare bugetul e foarte greu să estimăm ce va face statul. Deficitul s-ar putea reduce pe fondul creşterii veniturilor, dar nu ştiu dacă e suficient”, spune Muscalu.

Related posts

Leave a Comment