Din ce în ce mai multe familii clujene care nu pot avea copii se gândesc la alternativa de a adopta un orfan de la centrele de plasament din oraş. Astfel, 65 de copii aflaţi sub îngrijirea Direcţiei de Protecţie a Copilului Cluj au fost declaraţi adoptabili. Micuţii aşteaptă să fie luaţi acasă de noile familii.După o campanie de promovare a adopţiei ce a avut loc la nivel naţional, tot mai mulți clujeni se gândesc să adopte un copil de la orfelinat. Potrivit Nicoletei Molnar, Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în 2009 s-au definitivat 31 de adopţii, iar în primele şase luni ale acestui an, 24 de copii şi-au găsit o nouă familie. Ea a decalrat că “a crescut numărul de adopţii datorită faptului că s-a făcut promovare, că oamenii au putut afla că există posibilitatea să ai un copil, chiar dacă din punct de vedere biologic nu se poate”. Astfel, începând din 2008, când au fost adoptaţi 15 copii, numărul micuţilor care au fost luaţi acasă de o familie este în creştere, acesta ajungând la 21 în 2009, iar în prima jumătate a acestui an, 24 de copii au primit o nouă familie.
“De la începutul anului 2010 şi până în prezent, 33 de persoane au solicitat informaţii despre programul de adopţii, 21 au cerut evaluarea în vederea atestatului necesar adopţiei, în urma evaluării fiind eliberate 26 de atestate. Diferenţa de număr se datorează cererilor care rămân nerezolvate din anul anterior”, a declarat Molnar.
Potrivit datelor DGASPC, există un număr de 65 de copii, cu vârsta cuprinsă între 11 luni şi 14 ani, adoptabili cu sentinţă de deschidere a procedurii de adoptare. În acest moment, 649 de copii se află sub îngrijirea DGASPC: 402 sunt internaţi în centre de plasament şi 247 se află în plasament la asistenţi maternali. Înainte de a acorda atestatul de adaptator familiei care doreşte să adopte un orfan, reprezentanţii DGASPC evaluează personalitatea, starea de sănătate, situaţia economică, relaţia de cuplu, condiţiile de locuit, dar şi aptitudinile parentale ale celor care vor să adopte.
Compartiment de adopţii şi postadopţii în cadrul DGASPC
Consiliul Judetean Cluj a aprobat marţi înfiinţarea unui compartiment de adopţii şi postadopţii în cadrul DGASPC Cluj in cadrul căruia urmează să lucreze patru asistenţi sociali, doi psihologi şi un consilier juridic. Toţi cei şapte membrii lucrează deja în cadrul DGASPC. “Compartimentul exista deja la nivel informal”, a declarat Monica Filip, directorul adjunct al DGASPC.