Consumul zilnic de iaurt ne ajută să ne repunem şi să rămânem în formă. Românii sunt însă pe ultimul loc în Europa

După sărbători și mese copioase, bogate în grăsimi și glucide, consumul zilnic de iaurt este un sprijin important în re-echilibrarea dietei. Acesta a fost mesajul principal transmis astăzi de prof. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul campaniei educaționale „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”.
Beneficiile iaurtului:
1 iaurt pe zi este un exemplu de schimbare mică și alegere simplă în viața fiecărui român, ce poate avea un impact important asupra stării de bine. Iaurtul ne aduce zilnic toată bunătatea laptelui, la care se adaugă puterea bacteriilor lactice active, benefice pentru flora intestinală. Iaurtul are un rol important în hrănirea corectă și echilibrată a organismului: mai multe studii despre concentrația de nutrienți corelată cu nivelul de energie generat plasează iaurtul alături de fructe și legume în ierarhia alimentelor dense în nutrienți și benefice pentru sănătate. Iaurtul are un rol important în digestie datorită calciului și bacteriilor vii pe care le conține. Echilibrul florei intestinale și calitatea acesteia influențează funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea țesuturilor (musculatură, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali. Este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut pentru că bacteriile de fermentare ajută digestia lactozei, pe care unii dintre noi o tolerăm mai greu. Este un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente. Consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, în toate etapele vieţii.
„Stilul nostru de viaţă și alimentația inadecvată sunt unele din principalele cauze ale obezităţii, bolilor cardiovasculare şi diabetului zaharat. Pentru o alimentaţie echilibrată trebuie să consumăm 2-3 produse lactate în fiecare zi. Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine şi fermenţi lactici activi și are puține calorii. Beneficiile nutriționale ale iaurtului recomandă acest produs ca pe o soluție simplă și la îndemână, mai ales în condițiile stilului de viață contemporan.
Ca medic, mă găsesc tot mai des în fața unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de bază, ale organismului. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viață din ultimii ani, alimentația corectă ajunge să fie o condiție pentru menținerea sănătații. Trebuie să învățăm să-i acordăm acest nou rol, central, în viața noastră. Alegerea este la noi. Noi hotărâm ce și cât e bine să mâncăm, iar datoria mea ca medic este să explic, să îndrum, să corectez și să susțin obiceiuri alimentare sănătoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sănătate cum sunt și fructele sau legumele. Iaurtul este și un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente.”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu.
În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un român consumă în medie 1 iaurt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – 3 produse pe săptămână și polonezi – 2 produse pe săptămână (sursa: MEMRB & Nielsen Retail Data, INSSE).
„Zilele acestea, când fiecare dintre noi face bilanţul anului precedent şi îşi decide priorităţile pentru Noul An, credem că este un moment potrivit să readucem în faţa publicului valoarea inestimabilă a sănătăţii, condiţie a unei vieţi trăite din plin, şi să ne stabilim obiectivele personale pentru reconstrucţia sau menţinerea unei bune stări de sănătate pentru noi şi cei apropiaţi. Pentru mulți dintre noi unul dintre primele gânduri care ne vin în minte când vorbim despre stare de bine este să ne corectăm sau menţinem greutatea corporală optimă. Iar pentru aceasta, alimentaţia este aspectul determinant și iaurtul poate fi un prieten de nădejde.”, este opinia împărtăşită de Cristina Popescu, directorul de comunicare al celui mai mare producător de iaurturi din România.
Campania ”1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, derulată la nivel național, își propune să reamintească importanța unui stil de viață echilibrat și principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, în contextul în care tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare. Obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul zaharat sunt afecțiunile care trebuie abordate cu maximă prioritate, conform unui studiu despre starea de sănătate a populației din România. Opinia generală a respondenților este că aceste probleme de sănătate sunt generate de stilul de viață, preponderent sedentar și de o dietă dezechilibrată. În plus, 9 din 10 respondenți cred că populația din România mănâncă nesănătos, potrivit studiului „Obiceiuri de consum alimentar” realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2013. Una dintre soluțiile la îndemână, care poate fi aplicată cu ușurință și fără costuri semnificative, este consumul zilnic de iaurt. Iaurtul, la fel ca laptele din care este făcut, conține proteine valoroase și calciu, alături de alte minerale și vitamine necesare pentru creștere și sănătate de-a lungul întregii vieți.
Campania își propune informarea populației cu privire la importanța iaurtului ca parte a unei alimentații zilnice echilibrate și se bucură de susţinerea Societăţii de Nutriţie din România. Şi va continua pe tot parcursul anului 2014 cu acțiuni de informare a publicului general, care să încurajeze populația să facă alegerile cele mai potrivite pentru a-și menține starea de sănătate. Campania „1 iaurt pe zi” mai include cursuri de nutriție pentru tineri și copii, știut fiind că obiceiurile bune se deprind încă de la vârste tinere.

Related posts

Leave a Comment