Reprezentanţii USL din Consiliul local Cluj-Napoca au părăsit astăzi şedinţa de plen după ce au purtat discuţii în contradictoriu cu primarul Emil Boc, privind proiectul de modernizare a transportului în comun. În concret, consilierii USL nu sunt de acord cu redirecţionarea a 6% din costul biletului de călătorie spre un fond de investiţii din care s-ar cumpăra autobuze şi troleibuze mai noi şi care ar permite extinderea transportului în comun în zona metropolitană.Ei au votat împotriva proiectului de modernizare a transportului în comun, iar primarul Emil Boc i-a acuzat pe reprezentanţii puterii că se opun dezvoltării oraşului.
„Consilierii USL au adus în discuţie argumente care vin să sprijine companiile private de transport în defavoarea RATUC, punând astfel piedici dezvoltării unui sistem integrat de transport în comun la nivel metropolitan. Aceasta este o nouă confirmare a politicii USL de a bloca accesul unui transport civilizat în comunele din jurul oraşului, Floreşti, Chinteni, Apahida, Baciu, Ciurila etc. Consilierii USL au avut tupeul de a cere accesul companiilor private de transport, companii „de casă”, folosite în campanii pentru turism electoral, în staţiile RATUC, urmând astfel să aglomereze şi mai mult oraşul şi să folosească amenajările făcute din bani publici pentru satisfacerea unor interese private.”, precizează consilierii democrat-liberali, într-un comunicat.
Deranjaţi de declaraţiile edilulului, aceştia au părăsit şedinţa. Deşi a rămas cvorumul necesar pentru continuarea şedinţei, rămânând în sală primarul şi 14 consilieri, pentru aprobarea proiectelor e nevoie de două treimi din voturi.
„În timpul ședinței, supărat pe faptul că nu i s-a votat proiectul cu privire la noua taxă RATUC, domnia sa a trecut la acuzații și invective asupra consilierilor locali ai USL. Apoi a închis pur și simplu microfonul și nu a lăsat opoziția USL să își exprime punctul de vedere nici cu privire la motivele pentru care nu aceasta nu a agreat proiectul, nici cu privire la acuzele inventate privind favorizarea unor firme de transport privat în detrimentul regiei locale. Acesta a fost motivul pentru care consilierii locali ai USL Cluj au ales să părăsească ședința – lipsa de dialog și tentativa de a impune cu forța un proiect neargumentat.”, se arată în comunicatul emis de consilierii USL.
Modernizarea parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie e necesară în condiţiile în care mai mult de jumătate din parcul auto al RATUC al trebui înlocuit. Achiziţia mijloacelor de transport în comun cu un confort sporit, mai puţin poluante şi cu un consum energetic redus, nu ar duce la creşterea preţului biletelor sau abonamentelor.