
„Zilele trecute, miniştrii de externe ai Poloniei, Germaniei şi Rusiei au discutat despre relaţiile Moscovei cu Uniunea Europeană. Unul din subiectele abordate a fost, de asemenea, diferendul transnistrean. Potrivit surselor noastre, Berlinul şi Varşovia au promis anularea regimului de vize pentru Federaţia Rusă, în cazul în care aceasta va renunţa să sprijine regimul de la Tiraspol”, scrie publicaţia citată.
„Ulterior, după aceste discuţii, Moscova l-a somat pe Smirnov să nu se încăpăţâneze şi să accepte reluarea diaologului cu Chişinăul. În caz contrar, au ameninţat ruşii, liderul de la Tiraspol nu va beneficia de sprijinul Moscovei la alegerile prezidenţiale. Primul semnal că Rusia a acceptat propunerile Germaniei este reluarea negocierilor în formatul 5 plus 2, în luna iunie”, notează Zerkalo Nedeli.
Trebuie spus că la 1 iunie a avut la Kiev a avut loc lansarea unei cercetarii care s-a numit: „Scenarii ale conflictului transnistrean. Provocari ale securitatii europene”. În cadrul acesteia au fost decriptate scenariile referitoare la conflictul transnistrean, cerecetarea fiind realizată de de Institutul de politică mondială…Conform informaţiilor strecurate în presa rusă şi ucraineană, directorul institutului Alena Ghetmaniuk a afirmat că scenariile au fost determinate conform sistemului de 10 puncte şi au fost evaluate opiniile estimativ a 32 de specialişti avizaţi în subiectul transnistrean. Aceştea sunt din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, tarile UE şi SUA. Proiectul a fost sprijinit de Trustului Cooperarii regionale de la Marea Neagră-proiect al fundaţiei Marshall şi de Fondul internaţional Vâşegrad. Printre partenerii Institutului s-au numprat centrele analitice din patru state-Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia.
Raitingul studiului a arătat un astfel de tablou: menţinerea statului quo(realizarea scenariului 8,0); reglementarea cnform scenariului rus-Planul Kozak -2 (8,0); europenizarea Transnistriei (5,5); includerea Transnistriei în componenţa Rusiei (1,5); protectorat internaţional (1,3); aderarea Transnistriei la Ucraina (1,2); reluarea etapei fierbinţi a conflictului (1); recunoaşterea independenţei Transnistriei (0,5). Unul din titlurile materialele din presa rusă se întitulează „Planul german Kozak-2”.
În acelaşi context, trebuie spus că recent au avut loc discuţii între liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov şi ambasadorul rus în Republica Moldova care au avut ca temă negocierile în formatul „5+2”, astfel încât citând cuvintele ambasadorului rus de la Chişinău Vladimir Kuzmin că „Rusia anunţă că nimeni să nu se aştepte să se întâmple „minuni” la preconizata întâlnire din 21 iunie de la Moscova, atunci când negociatorii vor relua discuţiile în privinţa conflictului transnistrean, au fost vizate de spaţiul mediatic rusesc ca un motto al întrevederii.
Pe de altă parte Duma de stat rusă nu vede nici un pericol în recunoaşterea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi lobbarea intereselor celor din regiunea transnistreană şi că acest lucru nu afectează Acordul de prietenie ţi cooperare între Rusia şi Republica Moldova, relatează agenţia rusă Regnum.
-Polonia i-a propus Ungariei sa devina copresedinte a „Parteneriatului Estic”..