Coaliţia internaţionalǎ constituitǎ în jurul Statelor Unite pentru oprirea ofensivei jihadiste în Siria, Irak şi în alte regiuni ale Orientul Apropiat începe sǎ înregistreze primele rezultate pe teren. In orice caz, ofensiva Organizaţiei Statul islamic este opritǎ, iatǎ ce constatǎ, în urma unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles, cele 60 de ţǎri angajate în lupta împotriva jihadiştilor care vor sǎ redeseneze harta unor vaste regiuni pentru a crea un califat. Pentru prima datǎ americanii confirmǎ efectuarea unor raiduri aeriene împotriva jihadiştilor de cǎtre aviaţia iranianǎ, potrivit RFI România.”Teroriştii Organizaţiei Statul islamic reprezintǎ un flagel. Trebuie fǎcut tot posibilul pentru eradicarea lor. Acţiunea militarǎ a coaliţiei începe sǎ-şi arate efectele, dar mai rǎmîn multe de fǎcut.” Sunt cuvinte pronunţate la Bruxelles de ministrul de externe francez Laurent Fabius. Analiza sa este împǎrtǎşitǎ şi de alţi responsabili politici, nimeni nu strigǎ deci, pentru moment, „victorie”, iar şeful diplomaţiei americane, John Kerry, avertizeazǎ cǎ lupta împotriva jihadiştilor s-ar putea sǎ dureze încǎ mulţi ani.
Reamintim cǎ aceastǎ coaliţie a luat naştere cu douǎ luni în urmǎ, fiind formatǎ din ţǎri occidentale şi din ţǎri arabe. Campania de bombardamente împotriva poziţiilor jihadiste din Irak a fost lansatǎ de americani pe 8 august, fiind sprijinitǎ de Franţa, Australia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Bellgia şi Olanda. Americanii au atacat însǎ şi obiective jihadiste din Siria, fiind ajutaţi în aceastǎ operaţiune de Arabia Sauditǎ, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein. Multe dintre ţǎrile coaliţiei au furnizat arme şi echipamente militare, în special kurzilor din nordul Irakului.
Un veritabil rǎzboi se deruleazǎ deci pe un front vast, iar cheltuielile sunt deja cifrate pentru anul viitor: coaliţia va avea nevoie de cel puţin 6 miliarde de dolari pentru a continua sǎ fie operaţionalǎ şi mai ales pentru a continua sǎ-i formeze pe soldaţii irakieni şi pe luptǎtorii kurzi.
Citiți mai mult AICI