LIVE. Clujul este prima comunitate locală care trece la bugetară participativă on-line

Municipiul Cluj-Napoca este prima comunitate care trece la bugetarea participativă on-line. Potrivit primarului Emil Boc, acest proiect va duce la democratizarea administraţiei publice.

Bugetarea participativă va însemna că orice clujean va putea depune un proiect pentru a obţine o finanţare de la Primărie, în domenii precum repararea aleilor, străzilor sau trotuarelor sau orasul digital. Platforma IT este oferita de clusterul ARIES Transilvania.

 

 

Valoarea fiecărui proiect va putea fi de maximum 150.000 de euro. Proiectele vor putea fi depuse de fiecare cetăţean în parte, nu există obligativitatea ca acesta să dispună de o asociaţie, fundaţie sau companie. Fiecare proiect va fi supus votului publicului, pentru a avea reprezentativitate. De asemenea, proiectele vor fi verificate din punctul de vedere al legalităţii de către juriştii Primăriei. 

 

În total, bugetul alocat de Primărie pentru bugetare participativă va fi de 2,25 milioane de euro. Vor fi finanţate în fiecare an câte 15 proiecte, care vor putea viza şase domenii. Primul este alei, trotuare şi zone pietonale, al doilea este reprezentat de mobilitate, accesabilitate şi siguranţa circulaţiei, cel de-al treilea se referă la spaţii verzi şi locuri de joacă, iar cel de-al patrulea amenajarea de spaţii publice, prin instalarea de mobilier urban şi dezvoltarea iluminatului public. Cel de-al cincelea este reprezentat de infrastructură educaţională şi culturală, iar cel de-al şaselea vizează oraşul digital.

 

Bugetarea participativă pentru acest an presupune patru etape: înregistrarea participanţilor, depunerea propunerilor de proiecte, analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate şi apoi votul cetăţenilor. În perioada 17 iulie – 20 august vor fi depuse proiectele. În perioada 21 august – 1 octombrie va ave aloc analiza proiectelor, iar în perioada 2 octombrie – 22 octombrie va avea loc prima etapă de vot. În intervalul 23 octombrie – 29 octombrie va avea loc validarea primei etape de vot. Apoi, cele mai votate proiecte vor intra în a doua etapă de vot. Cea de-a doua rundă de vot va avea loc în perioada 30 octombrie – 19 noiembrie, iar în intervalul 20 noiembrie – 26 noiembrie este validarea celei a doua etape a votului. Afişarea rezultatelor finale va fi în 27 noiembrie. Fiecare clujean va putea depune mai multe proiecte, dar maxim câte unul pentru fiecare din cele şase domenii.

 

După prima etapă de vot vor rămâne în finală 30 de proiecte, dintre care vor fi obligatoriu primele trei proiecte în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu, adică, în total 18 proiecte. Celelalte 12 proiecte care vor intra în finală vor fi stabilite în funcţie de numărul total de voturi, indiferent de domeniu.

 

Directorul executiv al ARIES Transilvania, Bianca Muntean, a precizat că platforma bugetareparticipativa.ro a fost realizata de una dintre companiiile membre ale clusterului. Este vorba de firma clujeană Evozone. Clusterul ARIES Transilvania numără 75 de companii de IT, entităţi catalizator şi universităţi.

 

Acest proiect vine în sprijinul candidaturii Clujului la titlul de Capitală Europeană a Inovării. Candidatura va fi depusă oficial, probabil, în aproximativ 10 ani. Titlul este acordat în fiecare an de către Comisia Europeană. Până acum, au fost declarate Capitale Europene ale Inovării oraşe precum Amsterdam, Barcelona sau Viena.

 

Directorul general al Evozone, Gabriel Creţu, a declarat că platforma web este foarte simplu de utilizat şi nu necesită alte aplicaţii preinstalate pentru a fi folosită. Pentru clujenii care nu sunt familiarizaţi cu calculatorul sau tableta, vor fi organizate sesiuni de instruire de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca.

 

 

Related posts

Leave a Comment