Cluj: Funcționarii publici, învățați să comunice prin Facebook, Twitter sau YouTube

Funcționarii din 20 de autorități și instituții publice din România vor fi instruiți să comunice cu publicul, cu ajutorul noilor tehnologii și aplicații, inclusiv cu rețelele de socializare. Proiectul este finanțat prin intermediul granturilor SEE, iar valoarea sa totală este de peste 82.000 de euro.Proiectul se desfășoară în perioada 1 mai 2014 – 30 aprilie 2015. El este realizat de Asociația ”Asistență și programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21”. împreună cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). Partenerii locali pentru judeţul Cluj sunt Consiliul Judeţean Cluj, Instituţia Prefectului Judeţul Cluj, Primăria Turda şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. În total, sunt implicate 20 de instituţii şi autorităţi publice locale din judeţele Cluj, Tulcea, Mehedinți, Suceava şi din Municipiul Bucureşti.

”Proiectul urmăreşte creşterea rolului societăţii civile în promovarea principiilor bunei guvernări şi ale participării cetăţenilor la procesul de elaborare a politicilor la nivel local și promovarea dreptului fundamental al cetăţenilor de a participa la problemele publice, prin instituirea unor canale eficiente de comunicare şi consultare între cetăţeni și cele 20 de instituții/autorități publice implicate în proiect. El a fost gândit astfel încât să contribuie la transpunerea în practică a politicilor și strategiilor Uniunii Europene și ale Guvernului României în domeniul e-government în concordanță cu prevederile Agendei Strategiei Europa 2020 care acordă un rol fundamental tehnologiei informației, componentă esențială a unei Europe competitive, bazată pe o economie a cunoașterii”, spun reprezentanții Consiliului Județean.

”Introducerea și/sau multiplicarea de către cele 20 de instituții/autorități publice participante a cel puțin două instrumente de tip social media (pagina Facebook a instituției, cont de Twitter, cont de Flickr, bloguri, podcast-uri, Youtube, forumuri, wikis etc.), alese astfel încât să răspundă cel mai bine nevoilor de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local și întărirea dialogului cu aceștia, oferă proiectului un important caracter novator. Principalele rezultate vizate se referă la instituirea unor canale eficiente de comunicare şi consultare între cetăţeni și instituții/autorități publice, creșterea gradului de transparență și bună guvernare a 20 de instituții și a capacității acestora de atragere a cetățenilor în procese decizionale, prin utilizarea rețelelor social media, încurajarea voluntariatului în beneficiul comunităţii, implicarea funcționarilor publici pe baze voluntare în procesul de implementare a proiectului, promovarea campaniei No Hate Speech, multiplicarea şi extinderea bunelor practici în alte 10 judeţe. Proiectul este finanțat cu valoarea totală de 82.684,50, din care co-finanțarea prin granturile SEE se cifrează la suma de 70.648,50 Euro”, spun inițiatorii rețelei.

„Am considerat participarea noastră la acest proiect ca fiind mai mult decât oportună întrucât el se suprapune unei preocupări constante a noastre de a ne adapta procesele de comunicare celor mai noi evoluţii din domeniu. De altfel, Consiliul Judeţean Cluj reprezintă deja un model de bune practici la nivel naţional în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor social media în relaţia cu cetăţenii. Această calitate i-a fost recunoscută în mod oficial, încă de anul trecut când, în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune şi mai inovative proiecte din administraţia publică – „Inovaţie şi calitate în sectorul public” organizată de ANFP, Consiliului Judeţean i-a fost acordat premiul I la nivel naţional pentru o aplicaţie intitulată „Comunicare informală, pentru o acoperire globală – Utilizarea contului de Facebook al Consiliului Judeţean Cluj” a declarat Istvan Vakar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte.

Related posts

Leave a Comment