Cluj: Cum funcţionează aplicaţia care detectează ştirile false?

O echipă de IT-işti şi jurnalişti clujeni dezvoltă, din 2015 încoace, o platformă online care analizează nivelul de încredere şi credibilitate al unei ştiri. Iniţiativa a fost finanţată de Google, cu 50.000 de euro. Ea foloseşte algoritmi şi analize semantice pentru a determina atât sursa, cât şi verosimilitatea unei informaţii. Dezvoltatorii platformei spun că ea ar putea fi folosită şi în depistarea plagiatelor, transmite RFI România.

TrustServista se numeşte platforma care poate să spună dacă o ştire e reală, la prima mână, rostogolită sau răstălmăcită. A fost creat de un start-up clujean care a primit un grant de la gigantul IT Google, spune Emil Şteţco, fondatorul start-up-ului.

 

“Ne-am gândit la ideea asta cu ceva timp înainte ca problema fake news-ului să fie atât de caldă şi asta se întâmpla undeva în noimebrie 2015, când am aplicat pentru un grant de la Google. Google are o iniţiativă pentru zona de news, se numeşte Google Digital Initiative. Am fost două companii româneşti care am primit primul grant”, a declarat Emil Şteţco.

 

Cea de-a doua entitate din România care a soicitat un astfel de grant de la Google a fost Gazeta sporturilor. De altfel, fondul respectiv se adresează agenţiilor de presă, jurnaliştilor de investigaţie şi instituţiilor publice care doresc să filtreze informaţia toxică din presa online şi să înţeleagă care conţinut este demn de încredere, mai spune fondatorul platfomei.

 

“Folosim algorimi de inteligenţă artificialiă şi algoritmi de procesare de limbaj natural pentru a putea, ca plecând de la un articol, să ajungem la sursa iniţială a informaţiei şi, în funcţie de toate meta informaţiile pe care le găsim pe parciusrul acestei căutări, să generăm un trust score, aşa îi spunem noi, un nivel de încredere pentru respectiva informaţie”.

 

Cui foloseşte o astfel de platormă, explică, în continare, fondatorul ei, Emil Şteţco. “Sursa iniţială a informaţiei – noi o numim pacientul zero – pentru că vedem modul în care se răspândeşte informaţia foarte apropiată de modul în care se răspândeşte un virus, deci în drum spre pacientul zero noi folosim algoritmi de procesare semantică şi diferenţe semnatice între documente, între articole. Genul acesta de comparare semantică s-ar putea folosi şi într-un produs care ar merge către zona universitară, zona verificării plagiatului”, a mai spus fondatorul TrustServista.

 

Aplicaţia vine după ce, în toate ţările, nivelul încrederii în presă a scăzut considerabil. Deocamdată, TrustServista procesează doar articole în limba engleză din domeniile de ştiri generaliste, politică şi evenimente, urmând ca în viitor să proceseze ştiri în majoritatea limbilor europene, mai spun iniţiatorii ei. 

Related posts

Leave a Comment