Consiliul Europei finanțează o cercetare sociologică inedită, în opt orașe importante din România, printre care Clujul, Oradea, Sibiu ori Timișoara pentru a afla care sunt așteptările locuitorilor lor legate de conceptul de viață bună. Cercetarea sociologică va folosi metoda spirală, care presupune o acuratețe mult mai mare a rezultatelor decât metodele utilizate în sociologia clasică, spune sociologul Ana Ludușan din Cluj.
”Este vorba de formarea a zeci de focus-grupuri în fiecare oraș. Membrii acestora vor fi chestionați, apoi vor verifica și corecta clasificarea informațiilor realizată de sociologi. Iar la final, un grup format din reprezentanți ai tuturor acestor grupuri, va verifica și corecta rezultatele finale. În acest mod, va fi conturat un tablou exact al așteptărilor cetățenilor”, spune Ana Ludușan. Iar, în acest fel, organizațiile neguvernamentale implicate în acest proiect vor monitoriza, anul viitor, modul în care partidele politice țin seama de așteptările oamenilor atunci când își formulează programele. De asemenea, societatea civilă va monitoriza și modul în care partidele își vor respecta promisiunile, spune sociologul Ana Ludușan, care este și președintele Ligii Apărării Drepturilor Omului Cluj.
Cercetarea sociologică va trebui să surprindă și transformările de mentalitate generate de criza economică globală. Consiliul Europei finanțează astfel de cercetări în Italia, Franța și România.