Deteriorarea relațiilor dintre Franța și România nu a scăpat diplomației germane. Ambasadorul Germaniei în România, Excelența Sa, Andreas von Mettenheim, a lansat, la Cluj, în cadrul unei conferințe susținute la Universitatea Babeș-Bolyai, ideea unui parteneriat special între Germania și România, două țări care cooperează tot mai bine, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în NATO. În discursul său, Andreas von Mettenheim a sugerat faptul că investițiile germane în România sunt un semn al dorinței Berlinului de a sprijini un astfel de parteneriat și a dat de înțeles, fără a pronunța vreun nume, că investitori precum Bosch vor proceda într-o manieră total diferită față de cum a procedat Nokia.”În timp ce pentru noi, Bruxelles este standardul, în România există o tendință mai puternică de a practica și a înțelege politica europeană prin prisma relațiilor cu fiecare stat în parte. Aici poate interveni discrepanța dintre modurile de acțiune. Din acest punct de vedere, politica, economia și cultura joacă un rol la fel de important ca și relațiile formate de-a lungul istoriei.
Să luăm exemplul Franței: prezența sa puternică lingvistică, culturală, arhitecturală în România contează pentru România mai mult decât toate celelalte aspecte europene comune. Faptul că atunci când se ajunge la conflicte, iritațiile sunt deosebit de mari, așa cum am văzut recent, se confirmă prin acest diagnostic.
Și Germania poate ocupa un loc important în această țară, datorită ”asemănărilor spirituale”. Un rol important îl joacă minoritatea germană și apropierea de limba și cultura germană din Bucovina, Transilvania și Banat. Aici se mai adaugă, și nu vă spun nimic nou, influențele intelectuale provenite de la personalități precum Eminescu, Caragiale, germanofili, și o colaborare strânsă în școli și facultăți. O industrie germană deschisă spre investiții și de încredere, care ocupă golurile lăsate în urmă de alții și – nu în ultimul rând – răspândirea limbii noastre ca limbă străină întregesc acest peisaj. Căderea regimurilor comuniste în anii 1989/1990 unește românii și germanii până în ziua de astăzi, în ciuda diverselor condiții și consecințe. Nu este de prisos să amintim că nimeni altul decât președintele Republicii Federale Germane, Joachim Gauck, având și funcția de șef al departamentului de documente secrete STASI, a avut la finalul anilor 1990 o contribuție considerabilă la înființarea CNSAS”, a spus Andreas von Mettenheim.
Excelența Sa a vorbit și despre faptul că Uniunea Europeană este singurul proict prin intermediul căruia statele europene pot să își păstreze importanța în noua ordine mondială care se conturează. ”În societățile cu creștere rapidă din țările emergente apar noi centre de putere politică și economică. Acum treizeci de ani Germania exporta de zece ori mai multe bunuri decât China; în 2009, China ne-a luat locul în postura de ”Campion Mondial al Exporturilor”. India va avea în douăzeci de ani de aproximativ trei ori mai mulți locuitori decât Uniunea Europeană. Statele Europei, luate individual, își vor pierde influența relativă. Nici un stat european nu va putea face față singur provocărilor pe care le aduce această schimbare a raporturilor de forțe la nivel mondial. Acest fapt este valabil atât pentru Germania, cât și pentru România”, a spus Andreas von Mettenheim.