Cine i-ar putea lua locul în Guvern lui Hunor Kelemen

Anunțata demisie din Guvern a peședintelui UDMR, Hunor Kelemen, a deschis o adevărată competiție în interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Și asta pentru că persoana care va fi desemnată în postul de vicepremier și, totodată, în cel de ministru al Culturii va deveni numărul 2 în UDMR și va dispune de o influență imensă, pentru că va coordona echipa de miniștri, secretari de stat, subsecretari de stat, șefi de instituții, companii, agenții și autorități naționale, dar și reprezentanții UDMR de la nivelul administrației județene, deoarece va avea un important cuvânt de spus în distribuirea fondurilor guvernamentale destinate comunității maghiare. În prezent, în interiorul UDMR se conturează trei posibile soluții. Prima ar fi desemnarea unui ministru apropiat de Hunor Kelemen, prin intermediul căruia președintele UDMR să își exercite în continuare influența la nivel guvernamental. Cea de-a doua ar fi desemnarea unui lider puternic, capabil să își facă propriile sale jocuri de putere și care ar putea deveni un rival politic al lui Hunor Kelemen. Cea de-a treia soluție ar fi desemnarea unui lider neutru, de tranziție, cu un mandat limitat până la alegerile prezidențiale, care să administreze postul guvernamental părăsit de Hunor Kelemen, până la găsirea unei soluții pe termen lung. Iată cine sunt numele vehiculate în interiorul UDMR pentru portofoliul guvernamental deținut de Hunor Kelemen.1. Csilla Hegedus
În prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, Csilla Hegedus a fost consilier personal al lui Hunor Kelemen în primul mandat al acestuia la conducerea ministerului. Csilla Hegedus este unul dintre cei mai apreciați profesioniști în domeniul Culturii. În calitate de președinte al fundației Transilvania Trust, ea a început lucrările de renovare a Versailles-ului Transilvaniei, castelul Banffy din Bonțida. Csilla Hegedus a reușit să obțină sprijinul financiar pentru proiectele sale din partea Alteței Sale Regale, Prințul Charles al Țării Galilor, dar și din partea Guvernului Regal al Norvegiei. Csilla Hegedus este considerată drept unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Hunor Kelemen și drept omul care ar continua proiectele șefului UDMR, pentru simplul motiv că ea este, de fapt, co-autor al majorității acestor proiecte.

2. Gyorgy Frunda
Fostul senator de Mureș și președinte al Consiliului Reprezentanților din UDMR este unul dintre cei mai importanți lideri ai UDMR. În trecut, avocatul mureșean a fost unul dintre candidații UDMR la Președinți României. De asemenea, el a fost o prezență pregnantă în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La alegerile parlamentare din 2012, Gyorgy Frunda și-a pierdut mandatul de senator în contextului votului masiv dat în favoarea USL, inclusiv în județul Mureș. Gyorgy Frunda a devenit consilier al premierului Victor Ponta și are în responsabilitate domeniul minorităților naționale. Numirea sa ca vicepremier ar fi foarte ușor acceptată de șeful Guvernului. Însă Gyorgy Frunda ar fi un lider capabil să fie oricând o contrapondere la Hunor Kelemen.

3. Bela Marko
Fostul președinte al UDMR a mai deținut și în trecut poziția de vicepremier și a coordonat domenii precum Educația și Cultura. El nu ar dori să își asume o poziție executivă, însă ar putea ceda insistențelor unora dintre colegii săi și să își asume temporar, pentru câteva luni, postul de vicepremier. Bela Marko rămâne în continuare o voce importantă în UDMR și ar fi o soluție de echilibru acceptată de diferitele grupări din interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor.

Related posts

Leave a Comment