China încearcă să îşi consolideze poziţia faţă de Rusia printr-un împrumut de 1 mld USD pentru Republica Moldova

Deşi statele mici, fără resurse naturale semnificative, nu sunt nişte candidaţi ideali pentru investiţii din partea celor mai puternice economii din lume, China îşi îndreaptă atenţia către Republica Moldova. În iulie 2009, China a semnat o înţelegere cu Republica Moldova, prin care urmează să îi împrumute celei din urmă suma de 1 miliard de dolari, sumă echivalentă cu o zecime din produsul intern brut al Republicii Moldova.Jurnaliştii de la Reuters au intervievat mai mulţi experţi pentru a identifica motivele şi interesele Chinei şi pentru a schiţa strategiile acesteia în materie de politică externă.
„Este adevărat că exportatorii chinezi încearcă să îşi diversifice baza de export. Mă gândeam că se vor îndreapta către locuri tradiţionale, întrucât Republica Moldova nu are o infrastructură. De fapt, nu prea are mai nimic” a declarat Duncan Innes-Ker, analist la Economic Intelligence Unit (EIU).
Criza economică a lovit destul de puternic Republica Moldova, care depinde în foarte mare parte de banii trimişi de muncitorii care lucrează în străinătate – aceste venituri reprezintă o treime din produsul intern brut al ţării. În 2009, muncitorii moldoveni au trimis cu o treime mai puţini bani dect în 2008, potrivit Băncii Naţionale.
Potrivit „CIA Handbook”, previziunile economice pentru Republica Moldova rămn destul de sumbre: „este foarte probabil să aibă o recuperare modestă, însă rămâne vulnerabilă din cauza instabilităţii politice, a administraţiei slabe şi intereselor birocratice, a preţurilor la carburant ridicate, a condiţiilor proaste pentru agricultură, a scepticismului investitorilor străini şi a prezenţei unui regim sepratist ilegal în Transnistria”.
Cu toate acestea, China a decis să acorde un împrumut semnificativ uneia dintre cele mai sărace state europene. Reuters menţionează câteva posibile motive pentru decizia Chinei

– Majortatea cetăţenilor moldoveni vorbesc limba rusă şi călătoresc foarte mult în Rusia în căutarea unui loc de munca;
– Agricultura reprezintă 1/5 din economia Republicii Moldova;
– Rata analfabetismului este foarte mică – mai mică decât în SUA;
– Statul se situează în prima jumătate a clasamentului celor 134 de state indexate de Forumul Economic Mondial în funcţie de potenţialul tehnologiei informaţiei.

Însă, Reuters insistă asupra influenţei pe care acest împrumut îl conferă Chinei, care încearcă să îşi construiască treptat legături cu ţările vecine Rusiei. Anul trecut în iunie, China a fost de acord sa investească un miliard de dolari în centrale electrice în Tadjikistan, iar în martie Banca Centrală chineză a încheiat un acord cu Belarus pentru un swap valutar pe termen de 3 ani, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari.
„Întărindu-şi influenţa în ţările din jurul Rusiei, China încearcă să obţină mai multă putere în negocierile cu Moscova” a declarat Innes-Ker. China are nevoie de tot mai multă putere în discuţiile cu Federaţia Rusă, în contextul în care a început să încheie tot mai multe înţelegeri legate de petrol şi gaze. La ora actuală, 8% din importurile de petrol ale Chinei provin din Rusia, iar Gazprom poartă acum discuţii avansate cu privire la exportul de gaze naturale în China. Deşi cele doua ţări au început să aibă legături economice din ce în ce mai strânse, între ele rămâne o lipsă de încredere.
În plus, prin împrumutul acordat Republicii Moldova, China ar putea încerca să exporte bunuri în Uniunea Europeană prin intermediul Republicii Moldova, reducând astfel semnificativ costurile pentru transport. „Republica Moldova rămâne competitivă în sectorul textilelor pe piaţa europeană şi cea regională, iar acesta este un sector în care investitorii chinezi sunt jucători importanţi pe plan mondial” a declarat Franklin Steves, consilier politic la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Înţelegerea pentru acest credit, semnată de fostul guvern, este negociată cu actuala conducere. Potrivit actualului guvern, suma va fi investită în construcţii şi infrastructură, dar şi în industrii tehnologice.

Related posts

Leave a Comment