reşedintele francez François Hollande şi cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, urmeazǎ sǎ discute luni 6 iulie la Paris, la Palatul Elysée, despre rezultatul referendumului. Întrevederea are toate datele unei „celule de crizǎ franco-germanǎ” pentru gǎsirea unei soluţii la o situaţie care riscǎ sǎ provoace reacţii în lanţ, potrivit RFI România.Aceastǎ „discuţie urmatǎ de un dineu de lucru se înscriu în cadrul cooperǎrii permanente franco-germane în vederea gǎsirii unei soluţii durabile în Grecia”, se aratǎ într-un comunicat al Preşedinţiei franceze. In timp ce Berlinul evocǎ „o analizǎ comunǎ a situaţiei dupǎ referendumul grec precum şi continuarea strînsei cooperǎri franco-germane pe marginea acestui subiect”.
În nici un fel nu reiese din aceste comunicate faptul cǎ Franţa şi Germania sunt de fapt pe poziţii divergente în ce priveşte criza greacǎ. Ministrul francez al econonomiei, Emmanuel Macron, declara cu cîteva ore înainte de anunţarea rezultatelor cǎ Franţa va continua eforturile de mediere între Atena şi creditori. De fapt, tînǎrul responsabil cu economia considerǎ cǎ în nici un caz nu trebuie „strivit poporul” grec pentru cǎ în felul acesta s-ar repeta erorile comise dupǎ primul rǎzboi mondial cînd a fost semnat Tratatul de la Versailles. Emmanuel Macron a evocat explicit acea perioadǎ cînd Germaniei i s-au impus condiţii atît de dure dupǎ rǎzboi încît ele au creat premisele apariţiei fascismului.
Semnalez şi o opinie exprimatǎ de economistul francez Thomas Piketty în cotidianul Le Monde, chiar pe prima paginǎ: el considerǎ cǎ preşedintele François Hollande trebuie sǎ recurgǎ la dreptul sǎu de veto pentru a împiedica excluderea Greciei din zona euro. Thomas Piketty mai explicǎ şi faptul cǎ întreaga Europǎ s-a construit pe ştergerea datoriilor din trecut.
Remarc de altfel faptul cǎ în contextul acestei crize economiştii au venit cu analize mai interesante decît oamenii politici. Joseph E. Stiglitz, economist american recompensat cu premiul Nobel, afirmǎ cǎ zona euro funţioneazǎ pe o bazǎ de reguli contrare democraţiei. Si tot el adaugǎ, cuvinte reluate de Le Monde: „iatǎ de ce referendumul organizat în grabǎ de Atena a suscitat o atît de mare dezaprobare din partea liderilor europeni”. Tot ce putem spune în prelungirea acestei opinii este cǎ aceşti lideri au încasat un teribil duş rece, dacǎ nu cumva chiar acid.