Cardinalul Francisco Monterisi a participat la dezvelirea statului cardinalului Iuliu Hossu

Un moment de comuniune între ortodocşi şi catolici a avut loc în această dimineaţă de Sfântul Andrei în catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă din Cluj. Eminenţa Sa cardinalul Francisco Monterisi, care este Marele Prior al Academiei Internaţionale a Sfântului Mauriţiu, şi mitropolitul ortododox al Clujului, Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, au luat parte la liturghia oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Prea Sfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, care este şi el Mare Prior pentru Transilvania al Academiei Internaţionale a Sfântului Mauriţiu, potrivit ViaCluj.tv.

Cardinalul Francisco Monterisi îl reprezintă pe Sfântul Părinte, Papa Francisc, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. În catedrala greco-catolică, PS Florentin Crihălmeanu i-a dăruit IPS Andrei Andreicuţ, cu prilejul onomasticii, o icoană care îi reprezintă pe Sfinţii Petru şi Andrei îmbrăţişaţi. Icoana este copia unei alte icoane, dăruite Papei Paul al VI-lea de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui Athenagoras, cu prilejul reconcilierii dintre catolici şi ortodocşi, care a anulat Marea Schismă din 1054. Sfântul Petru este simbolul Bisericii Catolice, iar Sfântul Andrei este asumat ca simbol de lumea bizantină, ortodoxă şi greco-catolică. La finalul liturghiei, PS Florentin Crihălmeanu a decorat diferite personalităţi clujene, iar apoi o serie de reprezentanţi ai Clujului au fost primiţi în Academia Internaţională a Sfântului Mauriţiu. Aceasta este un ordin cavaleresc catolic.

 

Printre cei care au primit diplome se numără vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, fostul vicepremier Vasile Dîncu sau medicul neurolog Ioan Florian. La ceremonie a asistat şi deputatul PNL Adrian Oros.

 

Tot azi, ierarhii catolici şi ortodocşi au dezvelit statuile episcopului ortodox Nicolae Ivan, mitropolitului ortodox Bartolomeu Anania şi cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu. Acesta din urmă a fost cel care a vestit la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918, Rezoluţiunea Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

 

Related posts

Leave a Comment