BT a cumpărat Volksbank. De ce a cumpărat banca clujeană o instiuție bancară cu imaginea țăndări?

Banca Transilvania a anunţat astăzi semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ Banc AG şi WGZ Bank AG. Acest angajament vine în contextul în care Banca Transilvania și-a consolidat poziția de cea mai puternică bancă cu capital majoritar românesc, iar Volksbank România a ajuns într-o situație critică. Imaginea acestei bănci a fost făcută țăndări de numeroasele procese intentate de clienții nemulțumiți de clauzele abuzive inserate în contractele de creditare și care au fost anulate de instanțele românești.BT şi Volksbank România vor funcţiona ca entităţi bancare distincte în următoarele luni, până la finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea tuturor aprobărilor aferente. După închiderea tranzacţiei va începe integrarea Volksbank România în structura BT, spun reprezentanții băncii clujene.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a spus că „Achiziţionarea Volksbank România este parte a strategiei de creştere şi consolidare a BT şi reafirmă angajamentul băncii de a fi atât un jucător activ, cât şi susţinător al economiei româneşti. După integrare, având în vedere cotele de piaţă ale celor două bănci, Banca Transilvania îşi va continua planul de a ajunge pe locul 2 în topul băncilor din România. BT este bine capitalizată, are lichiditate mare, o cotă de piaţă în creştere şi rezultate financiare pozitive”.

În prezent, Banca Transilvania este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc şi se află pe poziţia a treia în topul băncilor din România, cu o cotă de piaţă în funcţie de active de 9,7%, în creştere. Conducerea BT dorește să ajungă pe locul doi în clasamentul băncilor, după BCR Este, iar mulși analiști cred că această creștere este rațiunea principală a achiziției. Unii se întreabă dacă nu cumva acest lucru face parte dintr-o strategie pe termen mediu, dare vizează vânzarea băncii clujene în următorii cinci ani. În prezent, poziția a doua de pe piața bancară românească este deținută de BRD Societe Generale.

Această achiziție vine după o perioadă în care BT a vândut mai mult decât a cumpărat. Banca clujeană a renunțat, de exemplu, la societatea sa de asigurări, care a fost preluată de grupul francez Groupama, precum și la societatea sa de pensii private, care a fost preluată de grupul olandez Aegon.

Related posts

Leave a Comment