Brexit: Bruxelles si Londra atacă timid problema banilor

A treia rundă de negocieri între Londra şi Bruxelles a început în 28 august la Bruxelles cu o timidă încercare de a vorbi despre bani. In timp ce UE spune că poziţia sa este cum nu se poate mai clară, poziţia britanică se lasă aşteptată. Iar soarta europenilor din Regatul Unit rămâne mai departe neclară, ceea ce va învenina şi mai tare relaţiile, potrivit RFI România

Londra pune la îndoială socoteala făcută de europeni conform căreia Brexit-ul s-ar solda cu o factura de până la 100 de miliarde de euro.

 

În mod logic, aceşti bani datoraţi de Londra Uniunii Europene nu ar trebui sa facă obiectul unei polemici întrucât ei reprezintă pur si simplu sumele pe care britanicii le mai datorează bugetului comunitar şi unor programe europene până în momentul divorţului.

Dar Londra vrea să negocieze unele scutiri şi compromisuri; la Bruxelles, echipa condusă de negociatorul şef al UE, Michel Barnier, devine impacientă: poziţia britanică nu este clară.

 

La fel de neclară rămâne si soarta europenilor din Regatul Unit după Brexit. In timp ce Bruxelles insistă ca ei să-şi păstreze drepturile acumulate sub legile europene, Londra vrea să-i plaseze sub incidenţa dreptului britanic. Cel puţin aşa reiese din documentele publicate de guvernul britanic înainte de vară în care implicarea Curţii Europene de Justiţie este refuzată.

 

UE nu poate accepta aceasta. De altfel, nici britanicilor care locuiesc pe continent nu le va fi cu mult mai bine. In dorinţa lor de a-şi păstra slujbele, unii funcţionari europeni britanici au încercat sa obţină naţionalitatea belgiană.

 

În funcţie de municipalitatea unde ei şi-au depus dosarul, unii au fost respinşi în baza faptului ca rezidenţa belgiană, atribuită prin contractul la instituţiile europene, nu este recunoscută ca atare de statul belgian.

 

În fine, suntem acum departe de a vorbi despre sufletul acestor negocieri, anume dacă şi în ce condiţii Regatul Unit poate rămâne parte a pieţei unice. Ştim ca Londra ar dori un „hard Brexit”, adică nu este interesată să-şi păstreze un loc în piaţa unică, dar cum va arăta totuşi relaţia ei viitoare cu UE?

 

Bruxelles îşi menţine poziţia de la început şi refuză să negocieze acest aspect înainte de a fi lămurit situaţia cetăţenilor, dar unele state membre, ca Franţa, ar putea totuşi dori o negociere timpurie asupra pieţei unice.

 

Problema se complică întrucât opoziţia britanică spune că susţine o perioada de tranziţie care ar urma divorţului, păstrând totuşi apartenenta la piaţa unica şi la Uniunea vamală.

 

Negociatorii principali, Michel Barnier si David Davis, ca şi echipele lor se afla la Bruxelles până în 31 august când vom şti mai precis dacă aceste negocieri avansează sau nu.

Related posts

Leave a Comment