
În şapte ani, sub patronajul a cinci miniştri ai transporturilor, s-au constrtuit 52 de kilometri din Autostrada Transilvania. Gaura neagră a Bechtel a împlinit, joi, şapte ani de când excavatoarele au început lucrul la cel mai controversat proiect dezvoltat exclusiv pe bani publici. Cu doi ani înaintea termenului limită, suma estimată pentru construcţia întregii autostrăzi a fost deja cheltuită pentru doar 12% din aceasta, scrie Adevărul.Lucrările la cea mai scumpă autostradă din lume au început pe 16 iunie 2004, în acordurile muzicii lui Vivaldi. Pentru Autostrada Transilvania, „Anotimpurile” lui Vivaldi n-au fost însă benefice. De atunci şi până în prezent, statul a cheltuit deja cele două miliarde de euro estimate iniţial pentru cei 415 kilometri ai autostrăzii.
Au fost construiţi însă doar puţin peste 50 de kilometri. Un calcul al jurnaliştilor de la Adevărul arată că pentru finalizarea megaproiectului ar fi nevoie de încă 14 miliarde de euro. Valoarea autostrăzii rămâne însă o necunoscută.
Deşi lucrările au înaintat cu viteza melcului, autostrada a devenit cel mai important loc de pelerinaj politic. „Are o complexitate pe care nu o veţi întâlni în România şi demonstrează, pe de o parte, performanţa constructorilor Bechtel şi felicitările noastre pentru calitatea lucrărilor”, spunea la 1 decembrie 2009, premierul Emil Boc.
Din cauza modului în care a fost negociat contractul, costul fiecărui kilometru a crescut de cinci ori în şapte ani. Aşa că statul datorează companiei Bechtel peste 90 de milioane de euro, fără TVA, reprezentând facturi neachitate din perioada 2009-2010, scrie Adevărul.
„Am pus pe masă un grafic clar de eşalonare a datoriilor, plata datoriilor pe care le avem, condiţionând lucrul acesta de finalizarea lucrărilor existente şi aşezarea în nişte costuri care să se încadreze în standardele pe care noi le avem”, a spus Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.
Pentru continuarea construcţiei Autostrăzii Transilvania, bugetul alocat de stat pe 2011 se ridică la 148 de milioane de lei.