Autostrada Transilvania le face cu ochiul chinezilor. Ce tronson ar putea fi realizat de asiatici

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a anunţat că România este interesată de participarea firmelor de construcţii din China la proiecte de infrastructură. Printre proiectele care par să-i intereseze pe chinezi este şi Autostrada Transilvania.

Firmele de construcţii din China sunt interesate de proiectele de infrastructură din România, în special la cele realizate prin concesiune, unde investiţia este finanţată din fonduri private. Printre proiectele care au intrat în vederea chinezilor se numără şi Autostrada Transilvania. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. “Partea chineză este interesată să participe la licitaţii pentru partea dintre Suplacu de Barcău şi Gilău. Dacă vor participa până la urmă, vom vedea. În primul rând, noi trebuie să ne hotărâm până în aprilie-mai care va fi soluţia tehnică şi de finanţare pentru partea de 100 de kilometri, cât a rămas între Suplacu de Barcău şi Gilău”, a declarat Şova.
Optimismul ministrului este împărtăşit şi de prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. Acesta şi-a exprimat speranţa că Autostrada Transilvania va fi realizată “în câţiva ani”. “Prezenţa primului ministru chinez la formului economic reprezintă o garanţie. Acum se pregătesc contractele, evident condiţiile de finanţare, şi după aceea execuţia lucrărilor. În câţiva ani, cred că vom putea circula pe toată Autostrada Transilvania până la coridorul IV sau până la Bucureşti”, a afirmat Vuşcan.
Însă interesul chinezilor nu se limitează la Autostrada Transilvania. În plus, până în 2016 vor fi finalizate şi tronsoanele Sebeş-Turda şi Câmpia Turzii-Târgu Mureş. Ministrul Şova îi invită pe asiatici să participe şi la alte licitaţii, pentru desemnarea constructorilor la alte obiective. Chinezii ar putea să ia în calcule şi alte proiecte din infrastructură, mai ales că România va beneficia şi fonduri europene pentru construcţia unor autostrăzi. “În următoarea perioadă de programare 2014-2020, finanţările pentru infrastructura de transport se vor tripla la nivel european şi se ridică la 26 miliarde euro, din care România va beneficia de trei miliarde euro”, a mai spus ministrul Şova.
De altfel, investitorii chinezii au anunţat că sunt interesaţi şi de alte proiecte, inclusiv în infrastructura feroviară a României. Cu prilejul Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est, asiaticii au purtat deja discuţii pentru realizarea unei linii ferate de mare viteză, care ar urma să lege Constanţa de vestul României.

Related posts

Leave a Comment