Directorul Departamentului de Comunicare al FMI, Gerry Rice, susţine că Fondul Monetar Internaţional aşteaptă ca Guvernul României să decidă dacă vrea să modifice angajamentele asumate la ultima vizită și abia apoi le va propune spre aprobare boardului executiv.
Fondul Monetar Internațional este derutat de veştile contradictorii sosite de la Bucueşti şi aşteaptă clarificări din partea Guvernului României. Directorul Departamentului de Comunicare al FMI, Gerry Rice, a declarat azi, într-un briefing de presă la Washington, că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă vor modificarea unor angajamente asumate la ultima vizită, după care le va propune spre aprobare boardului executiv. Acesta a ţinut să precizeze că, în timpul ultimei misiuni, FMI și Guvernul României au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a acordului stand-by. Rice a amintit că s-a convenit inclusiv în privinţa măsurilor prin care se va atinge ținta de deficit bugetar, măsuri care urmează să fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului. “Cunoaștem faptul că există divergențe în Guvern pe tema măsurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge ținta de deficit bugetar. Monitorizăm atent evoluția lucrurilor și așteptăm o decizie a autorităților dacă doresc să modifice politicile necesare pentru a atinge ținta de deficit, înainte ca pachetul de măsuri să fie înaintat spre aprobare boardului executiv”, a mai spus oficialul FMI.
Punctul de vedere exprimat de FMI este împărtăşit şi de membrii Comisiei Europene. Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare Olli Rehn, Simon O’Connor, a anunţat faptul că specialiştii Comisiei Europene sunt pregătiţi să analizeze noile propuneri care vor veni din partea Executivului de la Bucureşti, însă a spcificat că acestea trebuie să aibă același impact bugetar cu cel al accizei suplimentare. “Sperăm ca în România să se ajungă la un acord. (…) Noi suntem pregătiți să analizăm propuneri alternative care susțin creșterea economică și care au un impact bugetar echivalent”, a precizat Simon O’Connor.
Discuţiile despre noile măsuri care ar putea fi luate de cabinetul Ponta vin după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 2 decembrie, că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană din cauză că Guvernul şi-a asumat majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru.