Rusia a considerat mereu extinderea NATO spre Est drept un pericol. NATO a jucat în tot acest timp pe cartea împăciuitoare, oferind Moscovei cooperare. Acum, în fața agresiunii rusești din Ucraina, unul dintre cei mai importanți oficiali ai NATO, generalul Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate din Europa, a lăsat de înțeles că toată această strategie se va schimba. Am încercat să aflăm care ar putea fi viitoarele schimbări de strategie ale Alianței Nord-Atlantice, potrivit RFI România.Criza din Ucraina poate însemna o prezență permanentă a NATO în Europa de Est. Este ce a explicat presei, din Canada, generalul Philip Breedlove, comandant al forțelor aliate în Europa. “Trebuie să ne evaluăm capacitatea de reacție, disponibilitatea și poziționarea forțelor pentru a fi în măsură să răspundem acestei noi paradigme”,a indicat generalul, în contextul situației tot mai tensionate creată de Rusia în Ucraina. Noile date arată că Rusia nu mai poate fi percepută, ca până acum, drept partener, a mai explicat generalul.
Această permanentizare, cel mai probabil prin crearea unor noi baze militare va fi însă stabilită prin guvernele statelor membre. Concret, deocamdată nu se știe. Oficiali NATO contactați de RFI nu au răspuns sau nu au dorit să vorbească despre acest subiect.
Totuși, prin aceste mișcări și declarații, NATO demostrează că a înțeles ce era de făcut și se produce practic o schimbare în întregul concept de securitate, explică, la RFI, Șerban Cioculescu, lector la Facultatea de Științe Politice. „Generalul Breedlove face parte dintre acei oficiali americani și aliați care au înțeles foarte bine necesitățile geostrategice actuale, în sensul că, în fața tentativei Rusiei de a modifica prin forță granițele în zona est-europeană, singura reacție posibilă e un plus de forță coercitivă. Iar desfășurarea celor 600 de militari americani și canadieni în Polonia, în țările baltice și trimiterea de echipamente militare, avioane AWACS inclusiv în România demonstrează acest angajament pe care Rusia a început să și-l ia, de a asigura apărarea colectivă pentru toți alianții de pe flanc și de a crea un balans strategic în relația cu Rusia. De a evita ca Rusia să perceapă lipsa de prezență a NATO drept o slăbiciune”.
Citiți mai mult AICI