România a avut câteva ţinte majore, pe care întreaga clasă politică, dar şi aproape toţi românii le-au îmbrăţişat cu entuziasm: aderarea la Uniunea Europeana (UE) şi la NATO. Următorul obiectiv ar trebui să-l reprezinte adoptarea monedei unice europene cel tarziu la 1 ianuarie 2015.În opinia economistului şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, pentru ca adoptarea monedei euro să fie posibilă în 2015 este nevoie ca Guvernul să aibă un program pentru urmatorii 5 ani, pe care să îl pună în aplicare urgent.
Aderarea României la zona euro presupune îndeplinirea unor criterii dure. Conform lui Lazea, încadrarea deficitului bugetar în parametrii conform criteriilor de convergenţă a devenit cea mai mare problema pentru România.
Posibilă relaxare
Unii reprezentanţi ai mediului financiar au declarat că ar fi posibilă, potrivit unor discuţii recente pe plan extern, o anumită relaxare a criteriilor de convergenţă. În schimb, opiniile privind trecerea mai rapidă la moneda euro sunt împărţite, între oficiali şi analişti, pe plan naţional şi european. Se pare că statele vestice doresc adoptarea euro pe un teritoriu extins, până la Marea Neagră, care să includă România şi Polonia, ţări de dimensiuni mari, având în vedere că România are o populaţie de circa 22 de milioane de locuitori, iar Polonia – aproximativ 40 de milioane de locuitori. În schimb, conform unor surse bancare, această relaxare nu ar însemna, spre exemplu, acceptarea pur şi simplu a unui deficit peste limita, ci despre un anumit procent care, dacă ar apărea peste limita admisă, sa fie „controlat” de catre Bruxelles, în vederea finalizării unor proiecte de infrastructură. Altfel spus, relaxare, dar cu anumite condiţii.
Avantajele euro
Unii bancheri susţin că trecerea la euro ne-ar aduce mai multe beneficii decât dezavantaje. De exemplu, am plati dobanzi mult mai mici la credite şi comisioane bancare. Unii analişti spun că economia reală a adoptat „de facto”, în proporţie de 80%, moneda unică, având în vedere că preţurile multor produse şi servicii se raportează la euro, iar peste jumatate din creditele bancare sunt în valută, cu dobânzi de până la trei ori mai reduse decat cele în lei.
Şi la nivel macroeconomic sunt avantaje, deoarece o economie mică şi deschisă – cum este şi a noastră – este inevitabil vulnerabilă într-o criză financiara internaţională. Totodată, adoptarea euro permite atragerea unui volum mai mare de investiţii străine directe, conducând la creşterea locurilor de muncă şi a veniturilor.
Criterii de convergenţă
Criteriile de convergenţă reprezintă testul economic de evaluare a stadiului de pregătire a unei economii pentru a adera la zona euro. Aceste criterii au fost stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de catre toate statele membre UE în 1993, şi se referă la mai multe sectoare.
Unul dintre acestea îl reprezintă stabilitatea preţurilor: rata medie a inflaţiei pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor mai performante trei state membre. Un alt criteriu se referă la deficitul bugetar, care nu trebuie să depăşească 3% din PIB. De asemenea, datoria publică nu trebuie să depăşească 60% din PIB. În plus, cursul de schimb trebuie să fie stabil, să nu fluctueze într-un interval mai mare de +/-15 puncte procentuale.