România, grav afectată de sistarea producţiei vaccinurilor anti-TBC


Institutul Cantacuzino nu a primit, vineri, reautorizaţia de producţie a vaccinurilor împotriva tuberculozei, iar medicii spun că această boală tronează în România.
Sistarea liniei de producţiei a vaccinurilor pentru tuberculoză, de la Institutul Cantacuzino, va afecta profund România, atenţionează medicul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

„Suntem o ţară cu tuberculoza în floare. În ultimul timp, s-a observat o creştere a numărului de cazuri, în special din cauza sărăciei, a condiţiilor socio-economice precare şi a abuzului de alcool. În România, rata tuberculozei este foarte mare şi nu putem lăsa aşa populaţia. Trebuie găsite rapid soluţii în această situaţie”, a declarat, pentru Realitatea.NET, dr. Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic „Sf. Ioan” din Iaşi.

România, pe primul loc în Europa, la cazurile de tuberculoză

Potrivit medicului, statisticile arată că ţara noastră se află pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de tuberculoză.

„În acest an, incidenţa este de 127 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. În 2009, România se afla pe primul loc în UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. Pe locul patru era Spania, cu 8.000 de pacienţi. Aşadar, este o problemă de sănătate publică”, atrage atenţia medicul Ciuhodaru.

În plus, mai spune dr. Ciuhodaru, România are un program naţional de vaccinare pe această temă, care trebuie respectat.

„Chiar dacă în alte ţări nu se mai face vaccinul împotriva tuberculozei, în România încă se face şi nu putem lăsa populaţia descoperită. Tuberculoza este răspândită la noi şi nu avem alte măsuri eficiente de a o contracara”, apreciază membrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie, Tudor Ciuhodaru.

Vaccinul se face la formele incipiente de boală şi la copii

Medicii specialişti spun că vaccinul antituberculos BCG este folosit în special în formele incipiente de tuberculoză, dar şi la copii.

„Este, într-adevăr, o situaţie neplăcută faptul că Institutul Cantacuzino nu a primit reautorizaţia pentru producerea vaccinurilor BCG, dar să sperăm că problema va fi remediată curând”, a precizat, pentru Realitatea.NET, conf. univ. dr. Nicoale Galie, medic pneumolog şi directorul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

În România, ca de altfel în întreaga lume, cazurile de îmbolnăvire la bărbaţi sunt de două ori mai frecvente decât cele la femei, potrivit Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Conducerea Institutului Cantacuzino nu a putut fi contactată, pentru a ne spune dacă mai avem stocuri din acest vaccin.

30% din bolnavii de tuberculoză nu au simptome

Aproximativ 30% dintre bolnavi sunt asimptomatici, dar în majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de tuberculoză prezintă cel puţin două simptome care îi determină să meargă la medic. Cel mai comun simptom este tusea, care durează cel puţin trei săptămâni. De asemenea, mai poate apărea şi scăderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, respiraţie greoaie.

Tuberculoza este una dintre problemele majore de sănătate publică pe plan mondial. În anul 2004, cele 200 de ţări care raportează date la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au anunţat aproximativ 5.000.000 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză, dintre care aproape 50% erau cazuri noi.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nu au reautorizat, vineri, linia de producţia a vaccinurilor împotriva tuberculozei de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, deoarece au constatat că instituţia nu şi-a îndeplinit planul de remediere deficienţelor.

Pe 8 februarie, ANM i-a ridicat Institutului Cantacuzino licenţa de producere a vaccinurilor, pentru că nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a dat ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrărilor de modernizare în vederea reacreditării.

Related posts

Leave a Comment