Vor fi înfiinţate două companii energetice şi vor fi suplimentate trupele din Afganistan

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a anunţat că vor fi înfiinţate două companii energetice şi a decis suplimentarea trupelor din Afganistan.Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a aprobat astăzi reoganizarea în cadrul Ministerului Economiei a două companii energetice cu portofoliu mixt de centrale, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Subiectul nu figura iniţial pe agenda trasmisă presei de Cotroceni, dar luarea sa în discuţie fusese anticipată de secretarul de stat Tudor Şerban, într-o declaraţie dată HotNews. Acesta pare să fi fost şi motivul pentru care proiectul a fost amânat pentru a fi luat în discuţie de Guvern.
Potrivit ultimului scenariu, în urma reorganizării sectorului energetic din România, citat de money.ro, în componenţa primei societăţi vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu.
Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (adică sucursalele Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa), Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani.
De asemenea, CSAT a analizat şi a aprobat Planul întrebuinţării forţelor şi mijloacelor Armatei României ce vor fi puse la dispoziţie în anul 2010 pentru a participa la misiuni de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistenţă umanitară şi de tip coaliţie, în afara teritoriului statului român.
Astfel, CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a forţelor care acţionează în teatrul de operaţii din Afganistan, numărul maxim al acestora putând să ajungă la 1.798 militari. În anul 2010, Armata României va putea participa la misiuni în afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 militari, forţe dislocate, 2.342 militari, şi forţe dislocabile la ordin, 1.411 militari.
În cadrul şedinţei CSAT, ministrul Afacerilor Externe a prezentat conceptul pentru întărirea capacităţilor civile naţionale în domeniul gestionării crizelor, elaborat în scopul unei participări a României în cadrul Politicii Europene de Securitate şi Apărare. Documentul reprezintă punctul de plecare în elaborarea unei strategii naţionale care să definească viziunea şi principiile participării României cu capacităţi civile la operaţiunile de gestionare a crizelor.
CSAT a aprobat documentul prezentat de ministrul Afacerilor Externe şi a hotărât înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, coordonat de către Ministerul Afacerilor Externe, format din reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei şi ai altor instituţii.

Related posts

Leave a Comment