Moldovenii ar prefera ca liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, controversat politician și om de afaceri, susținut de Rusia, să fie președintele R.Moldova, iar fostul ministru al Educației, Maia Sandu – premier al R.Moldova. Pentru Usatîi și-ar da votul 25 la sută dintre alegători, iar Maia Sandu ar fi aleasă pentru funcția de prim-ministru de 10 la sută dintre cetățeni. Cel puțin așa arată datele Barometrului de Opinie Publică, prezentat marți, la Chișinău, de Institutul de Politici Publice, citat de RFI România.În iulie, înainte de învestirea Guvernului Streleț, candidatura Maiei Sandu, propusă de liberal-democrați pentru funcția de prim-ministru a fost respinsă de democrați și liberali pentru că a venit cu mai multe cerințe, printre acestea fiind demisia guvernatorului BNM și a procurorului general.”Facem o nuntă și „uzurpăm” puterea pentu următorii 40 de ani”, astfel a reacționat pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi, actualul primar al orașulu Bălți, din nordul R.Moldova, care de ceva vreme este plecat la Moscova.
Directorul IPP, Arcadie Barbăroșie explică la RFI rezultatele înregistrate de liderul Partidului Nostru: ”Renato Usatîi este un ”băiat de-al nostru”, el așa s-a poziționat pentru opinia publică. Lumea l-ar vota pentru că este ”de-al nostru”, nu pentru că a făcut reforme, a dat salarii. Și-a făcut singur soarta. În al doilea rând, de ce moldovenii și-ar dar votul pentru el, pentru că nu au alternativă”.
Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, Vladimir Plahotniuc, care s-a autosuspendat din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat pe durata anchetei BEM, dar și liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care se află acum în arest preventiv pentru corupere pasivă și trafic de influență, nu ar trebuie să fie aleși în nici un caz în funcția de președinte al R.Moldova. 58 la sută, și respectiv 41 la sută dintre alegători cred acest lucru.
Mai trebuie spus că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, șapte partide ar accede în Legislativ. Dintre cetățenii care sunt deciși să meargă la vot, 24 la suta ar vota pentru Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, Platforma Demnitate si Adevar ar obține 18 la sută. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 15 la sută dintre alegători, Partidul Comuniștilor ar avea 11 la sută, Partidul Popular European ar obține 10 la sută, Partidul Democrat – 9 la suta, Partidul Liberal – 7 la suta. Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat nu ar ajunge în Parlament.
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie spune la RFI că actuala guvernare, deși este perfect legală, constituțională, nu se bucură de legitimitate, nu are susținerea cetățeanului și atunci un Guvern format dintr-o asemenea majoritate, se va confrunta cu probleme foarte mari în realizarea reformelor, dacă le va porni.”Deocamdată partidele pro-europene nu demonstrează o voință politică pentru a promova reformele. Noi am schimbat trei Guverne în acest an, începând cu Guvernul Leancă, a fost demis Guvernul Gaburici și apoi Executivul condus de Valeriu Streleț. Pentru R.Moldova ritmul este prea mare ca cetățeanul să înghită asemenea pseudo-schimbări. Acest lucru a generat instabilitate politică puternică. În plus,au ieșit la iveală toate ilegalitățile comise în sistemul financiar-bancar. Mai mult, faptul că a fost arestat Vlad Filat a consolidat imaginea unei societăți corupte”.
Pentru prima dată în sondajul IPP a fost introdusă și o întrebare legată de unirea R.Moldova cu România. Astfel, 53 la sută dintre moldoveni ar vota împotriva unirii, iar 21 la sută – pentru unirea celor două state.
Sondajul a fost efectuat în perioada 8 noiembrie-1 decembrie, pe un eșantion de 1160 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria, cu o eroare maximă de ±3%. Colectarea datelor de teren a fost realizată de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS. Programul este realizat cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.