Anul 2015 are toate şansele să fie declarat cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, adică din ultimii circa 150 de ani, avertizează experţii. Subiectul va fi atins cu siguranţă la COP21 (Conferinţa asupra climatului de la Paris, 30 noiembrie-11 decembrie). Puţini oameni ştiu însă că pentru încălzirea planetei nu sunt responsabile doar arderea combustibililor fosili şi tăierea pădurilor. Există şi câteva surse mai puţin cunoscute, dar cu un impact masiv asupra schimbărilor climatice, potrivit RFI România.Puţină lume face legătura directă între consumul de carne şi schimbările climatice. Oamenii de ştiinţă de la Chatham House şi Universitatea din Glasgow atrag însă atenţia că industria cărnii contribuie în proporţie de 15% la emisiile totale de gaze cu efect de seră, mai mult decât maşinile, trenurile, avioanele şi vapoarele la un loc.
Un alt studiu mai vechi a demonstrat că animalele de la fermă sunt la fel de dăunătoare mediului înconjurător precum maşinile personale. Cercetătorii britanici au descoperit că o turmă de ovine produce mai multe gaze toxice într-un an decât un automobil care a parcurs trei mii de mile.
Metanul emanat în atmosferă este mult mai dăunător pentru mediu decât dioxidul de carbon, accelerând procesul de încălzire globală. Unele studii arată că aproximativ 30% din cantitatea de metan degajată în aer este produsă de animale. Lucru care a determinat fermierii din câteva ţări să le ofere animalelor alt tip de hrană.
Să precizăm aici că uneori, gazele emanate de vacile de la fermă sunt atât de periculoase, încât pot provoca adevărate tragedii. Într-o fermă din centrul Germaniei s-au acumulat la un moment dat cantităţi aşa de mari de gaz metan, încât s-a produs o explozie, în urma căreia acoperişul fermei a fost avariat.
O altă sursă mai puţin cunoscută ce contribuie la încălzirea planetei o reprezintă… dungile albe lăsate de avioane pe cer. Pe de o parte, ele formează adevăraţi nori, care reflectă lumina soarelui înapoi în spaţiu, ceea ce ar duce la o răcire a Pământului. În acelaşi timp, însă, aceste dâre albe de aburi de pe cer menţin razele infraroşii în atmosferă, ceea ce creează un efect de încălzire, care – cred cercetătorii – este mult mai semnificativ decât cel de răcire în acest caz.
Urmele avioanelor de pe cer pot avea dimensiuni considerabile, de până la 150 de kilometri lungime şi pot persista de asemenea chiar şi 24 de ore. Aceste dungi albe se formează atunci când avioanele zboară printr-un aer foarte rece şi umed.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie încearcă să afle cum poate fi redus impactul asupra mediului. O soluţie ar putea fi modificarea traseului avioanelor. Asta ar face ca zborul de la New York la Londra de exemplu să fie mai lung cu numai 22 de kilometri, o nimica toată, spun experţii.
Alte studii arată că avioanele ar putea zbura la altitudini mai mici, însă asta ar însemna ca ele să consume mai mult carburant şi deci să polueze în plus.