Organismele responsabile cu aplicarea legislației privind combaterea muncii nedeclarate din România vor face parte din noua platformă europeană

Comisia Europeană a propus crearea unei platforme europene care să ajute la îmbunătățirea cooperării la nivelul UE, cu scopul de a preveni și de a descuraja într-un mod mai eficace munca nedeclarată. Platforma va reuni diferitele organisme naționale de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, fenomen care deteriorează grav condițiile de muncă, concurența loială și bugetele publice.„Munca nedeclarată îi privează pe lucrători de protecția socială, le pune în pericol sănătatea și siguranța și diminuează standardele de muncă. Ea subminează totodată concurența loială dintre întreprinderi și pune în pericol sustenabilitatea finanțelor publice și a sistemelor de asigurări sociale. În final, toată lumea are de pierdut. Din acest motiv, Comisia și-a luat angajamentul ferm de a sprijini statele membre în combaterea acestui flagel, astfel încât să asigurăm protecția lucrătorilor, să creăm condiții echitabile pentru întreprinderi și să protejăm veniturile fiscale”, a declarat comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor.

Noua platformă ar urma să reunească toate organismele de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, cum ar fi inspectoratele de muncă și organismele de securitate socială sau autoritățile fiscale și din domeniul migrației, precum și alte părți interesate, de exemplu reprezentanți la nivelul UE ai angajatorilor și ai salariaților. Propunerea prevede ca toate statele din Uniune să devină membre ale Platformei, deoarece munca nedeclarată este problema tuturor, iar participarea comună a tuturor țărilor din UE este esențială pentru a soluționa situațiile transfrontaliere.

Platforma va umple un vid existent la nivelul UE, unde, deocamdată, problema muncii nedeclarate se discută sporadic și în mod necoordonat, în cadrul diferitelor comitete și grupuri de lucru. Ea ar permite o cooperare mai eficace între organismele care se confruntă cu munca nedeclarată în activitatea lor de fiecare zi.

Noua platformă ar urma: să ofere un forum în cadrul căruia experții ar putea face schimb de informații și bune practici, dezvoltând astfel contactele limitate existente în prezent, să analizeze care dintre instrumentele disponibile la nivel național și la nivelul UE ar putea ajuta la identificarea unor soluții la problemele comune, printre care se numără, de exemplu, fenomenul falselor activități independente și al muncii nedeclarate în cadrul lanțurilor de subcontractare, să abordeze anumite aspecte transfrontaliere, de exemplu prin explorarea unor modalități de îmbunătățire a schimburilor de date între administrațiile naționale, să consolideze cooperarea operațională prin sesiuni de formare comune, schimburi de personal și inspecții comune, să elaboreze principii și orientări comune pentru efectuarea inspecțiilor al căror rol este combaterea muncii nedeclarate şi să mărească gradul de conștientizare a problemei prin intermediul unor activități comune, cum ar fi campanii europene și adoptarea de strategii regionale sau la nivelul UE.

Propunerea de decizie de instituire a unei platforme europene va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare.

Related posts

Leave a Comment